Мючарнок

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мючарнок
Художествена галерия в Унгария
Фронтален изглед
Карта
Местоположение в Будапеща
МестоположениеБудапеща
Основан1895 г.
Работно време
Работно времевторник-неделя
10.00 – 18.00
четвъртък 12.00 – 20.00
(почивни дни: понеделник)
Допълнителна информация
АдресПлощад на героите, Будапеща
Сайтwww.mucsarnok.hu
Мючарнок в Общомедия

Галерия „Мючарнок“ (на унгарски: Műcsarnok) е най-голямата изложбена зала в Будапеща, разположена на Площада на героите срещу Музея на изящните изкуства. Тя най-често е домакин на изложби на съвременното изкуство. От 2011 г. е под ръководството на Унгарската академия на изкуствата.

История[редактиране | редактиране на кода]

Галерия „Мючарнок“ е създадена през 1895 – 1896 г. по повод честванията на 1000-годишния юбилей от унгарското завладяване на Панония и Карпатския басейн. Сградата е построена по проект на архитекта Алберт Шикеданц (1846 – 1915) в сътрудничество с Ференц Фюльоп Херцог (1860 – 1925). Щетите, причинени от Втората световна война, са отстранени през 1949 – 1950 г. под ръководството на Ласло Боршош.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Галерията от птичи поглед

Сградата има базилически основи с фасада в стил еклектика, неокласицизъм, със силно издаден шестколонен портик, затворен с тимпан. Тимпанът на сградата е украсен с мозайката „Св. Ищван, патронът на изкуствата“, дело на Йено Харанги от 1941 г. По дължината на покритата с клинкерни тухли сграда има пъстър керамичен фриз. Лайош Деак-Ебнер украсява сградата със стенописи.

На 16 юни 1989 г. на стъпалата на галерията се състои поклонението пред Имре Наги и неговите събратя преди повторното им погребение. Сградата е реконструирана между 1991 и 1994 година. В залите ѝ се излагат репрезентативни творби на местни и чуждестранни художници.

Детайл
Мозайката „Св. Ищван, патронът на изкуствата“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Műcsarnok в Уикипедия на унгарски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​