Найден Тодоров (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за българския политик. За български тромпетист, пианист, композитор и диригент вижте Найден Тодоров.

Найден Тодоров
Генерален директор на ДСО „Стара планина“
Мандат 11 януари 1966 – ?
Министър-председател
1966-? Тодор Живков
Лични данни
Роден
Починал
?
Полит. партия БКП (1944-1984)
Професия инженерполитик
Портал Портална икона Политика

Найден Миланов Тодоров е български инженер, доктор. Политик от БКП, с големи заслуги за изграждането на дървообработващата промишленост в България и за строителството и модернизацията на голяма част от предприятията в България и в чужбина.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Произход и ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Найден Тодоров е роден на 6 ноември 1919 г. в с. Калотина (махала Бърдо), Софийско, в семейството на Милан и Петра Тодорови. Член е на РМС от 1940 г. и, като студент, на БОНСС от 1942 г.

Участва в Партизанското движение по време на Втората световна война. При военната си служба преминава в нелегалност и става партизанин в Царибродския партизански отряд „Момчил войвода“.

От 9 септември 1944 г. членува в БРП (к.). След примирието работи в областта на дървообработването (1947). Между 1952-1962 г. е на работа в държавното индустриално обединение „Дървообработваща индустрия“, както и в Комитета по промишлеността.

Професионална кариера[редактиране | редактиране на кода]

През 1962 г. е главен инженер при Комитета по горите и горската промишленост, а от 1965 г. – директор по дървообработването в държавно стопанско обединение. Командирован е в Корейската народно-демократична република за оказване на техническа помощ, за която по-късно е удостоен от правителството на КНДР с орден „Държавно знаме“. Той е сред отговарящите за изграждането на дървообработващо предприятие в Пхенян.

От 11 януари 1966 г. е генерален директор на ДСО „Стара Планина“ към Комитета по горите и горската промишленост[1]. В периода 1974 – 1984 г. е заместник-министър на горите и горската промишленост при министър Янко Марков[2]. Пенсионер е от 1984 г.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Първанов К., Найден Тодоров-Хроника на един живот, Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2011

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]