Насекомоядни растения

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Насекомоядно растение

Хищни растения (или насекомоядни растения) са растения, които се хранят с дребни животни или протисти, най-вече с насекоми. Съществуват около 500 вида известни подобни растения. Виреят на места, бедни на хранителни вещества, като блата и мочурища. Въпреки,че извършват процеса фотосинтеза, те се нуждаят от допълнителен азот, с който се снабдяват именно като се хранят с насекоми. Повечето видове насекомоядни са и паразитни. Паразитните растения набавят храната си, като използват други растения. В някои случаи паразитното растение може да убие своя гостоприемник.Повечето хищни растения ,,изяждат" целта си и я разтварят в киселина.

Насекомоядните растения се отнасят към 6 (7) семейства и се срещат на всички континенти с изключение на Антарктида. Във флората на България са представени с 10 вида.[1]

Родове[редактиране | редактиране на кода]

Изчезнали родове[редактиране | редактиране на кода]

Съществуващи днес родове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Боев., З. 2006. Хищници с листа. – Усури, 34, год. 4: 60-63.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Carnivorous plant“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.