Настроение

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Настроение е относително продължително емоционално състояние. Настроенията се различават от простите емоции с това, че са по-малко специфични, по-малко интензивни и по-малко вероятно да бъдат причинени и предизвикани от конкретен стимул или събитие [1].

Настроенията обикновено имат позитивна или негативна валентност.

Настроенията също се различават от темперамента или личностните характеристики, които са естествено още по-дълготрайни. В същото време някои личностни характеристики като оптимизъм или невротизъм, предразполагат към определени типове настроения. Дълготрайните смущения в настроенията като депресия или биполярно разстройство се смятат за афективни разстройства (на английски: mood disorder, от mood – настроение).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Thayer, Robert E. (1989). The biopsychology of mood and arousal. New Yok, NY: Oxford University Press.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Mood (psychology)“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.