Науел Уапи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Науел Уапи
Lago Nahuel Huapí
— ледниково езеро —
Nahuel Huapi Lake, Llao Llao.jpg
Местоположение в Аржентина
МестоположениеНационален парк Науел Уапи (Аржентина)
Оттокрека Рио Лимай
Ширина10,2 км
Площ557 км²
Дълбочина464 m (максимална)
157 m (средна)
Воден обем83,35 km3
Надм. височина770 m
ОстровиИсла Виктория
Населени местаСан Карлос де Барилоче
Вила ла Ангостура
Науел Уапи в Общомедия

Науел Уапи (на испански: Lago Nahuel Huapi) е ледниково езеро, разположено в Северна Патагония, на границата между аржентинските провинции Рио Негро и Неукен. На езика на племето Мапуче името му означава Островът на пумата.

От езерото изтича реката Рио Лимай.

География[редактиране | редактиране на кода]

Езерото, което се намира в Националния парк Науел Уапи, има площ от 557 km2, а максималната му дълбочина е 464 m. Науел Уапи се намира на 770 m над морското равнище. Котловината му е разположена в ледникова долина, обградена от няколко хребета.

Науел Уапи има седем подобни на фиорди ръкава – Блест, Уемул, де ла Тристеса, Кампанарио, Мачете, дел Ринкон и Ултима Есперанса. Чрез тях осъществява връзка с други по-малки езера като Гутиерес, Морено, Еспехо и Корентосо.

Флора и фауна[редактиране | редактиране на кода]

Водите на Науел Уапи приютяват различни видове риби като дъгова пъстърва, кафява пъстърва и сивен, които привличат рибари от целия свят. Въпреки отдалечеността на езерото от Тихия океан тук могат да се срещнат редки животински видове като доминиканската чайка и антарктическия корморан.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Кристалните води на езерото са податливи на промените в климата. Средната температура на повърхността е 7 °C, като по този начин е рисковано удоволствие. Пред къпещите се съществува опасност от хипотермия. Тук, както и на съседните езера, се практикува каякинг.