Национален паметник на Виктор Емануил II (Рим)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Национален паметник на Виктор Емануил II

Националният паметник на Виктор Емануил II (на италиански: Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II), още Олтар на Родината (на италиански: Altare della Patria) или Викториан (на италиански: Vittoriano), е паметник, построен в чест на Виктор Емануил II - първия крал на Обединена Италия, намиращ се в Рим, Италия.

Той заема мястото между площад Венеция и хълма Капитолий. Паметникът е проектиран от Джузепе Сакони през 1885 г., а скулптурите за него са дело на скулптори от цяла Италия, сред които е Анджело Цанели. Той е открит през 1911 г. и е завършен през 1935 г.

Паметникът е изграден от бял мрамор от Ботичино, Бреша, с характерни стълбища, коринтски колони, фонтани, конна скулптура на Виктор Емануил и две статуи на богинята Виктория върху квадрига. Структурата е 135 m широка и 70 m висока. Когато квадригата и крилатите богини са добавени, височината става 81 m.

В основата на структурата се помещава музей на италианското обединение. През 2007 г., е добавен панорамен асансьор към структурата, което позволява на посетителите да се изкачат до покрива за 360 градусова гледка от Рим.

Паметникът привлича голям брой посетители.