Виктория (богиня)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Виктория.

Римската богиня на победата Виктория на монета от времето на император Константин II

Виктория (лат. Victoria) е древноримска богиня на победата. Първоначално е наричана Вика Пота („Могъща победителка“) по името на божеството, което наследява, като това име се запазва като неин епитет. По своя произход е старо италийско божество, вероятно сабинско; по-късно е отъждествена с гръцката богиня Нике. Често е асоциирана с Белона. Представяна е като млада жена с крила, държаща лавров венец или палмово клонче.

Виктория олицетворява победоносната война и победата. В Рим са ѝ посветени храм на Палатинския хълм и олтар в сенатската курия, издигнат при Октавиан Август. Съществува обичаят след опразнуването на триумф, римския пълководец да постави нейна статуя при храма ѝ. Празникът на Виктория е на 12 април.

Велики победи[редактиране | редактиране на кода]

В 5 часа следобед на 12 април 1941 г. Фриц Клингенберг с още 6 негови подчинени като авангард на 2-ра СС дивизия Дас Райх издига на пилона пред кметството на Белград знамето на Третия Райх - на мястото на сваления флаг на Югославия. На 20 април на специален прием на рождения си ден фюрера награждава Клингенберг с "Железен кръст" (преди битката за Термопилите), превръщайки го в една от легендите на Третия Райх. Предходно, в античността, след епохалната обсада на Йерусалим (70), след победата, е формиран IIII Щастлив Флавиев легион, който е дислоциран в града на Дунава.

На 12 април 1961 г., непосредствено преди кубинската криза, Космоса е победен от Човека. На космическия кораб Восток-1 е изписано на кирилица - СССР, писменост възприета от българския владетел Борис I, благодарение на учениците на Кирил и Методий, приети през 886 г. от комитата на Белград.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]