Национална агенция за академичен обмен (НАВА)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Национална агенция за академичен обмен (на полски Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej, съкратено NAWA) е държавно юридическо лице със седалище във Варшава, работещо в областта на интернационализирането на висшето образование и науката. Агенцията е създадена на 1 октомври 2017 година с цел подкрепа на мобилността на студенти, докторанти и учени.[1]Основната ѝ мисия е да подкрепя академичния обмен и международното сътрудничество, за да бъде увеличен потенциалът на полската наука и на полското висше образование. Главна задача на НАВА е да провежда дългосрочна политика на подкрепа на академичната мобилност и да популяризира офертите на полските висши училища в международен мащаб, което включва реализация на специални програми, насочени към студентите и научните кадри в Полша и извън нейните граници. НАВА предвижда да реализира изцяло дългосрочната полска държавна политика във връзка с подкрепата на индивидуалната академична мобилност, целяща увеличаване на дидактичния и научен потенциал, както и да презентира извън границите на Полша полското висше образование и полския език. Агенцията предоставя финансови средства на: студенти и докторанти, участници в подготвителни курсове във връзка с предстоящо обучение на полски език, на научни работници или научни звена, на лица с научна степен най-малко доктор, доктор по изкуствата или друга еквивалентна степен, придобита в чужбина. Освен изброените, за финансова подкрепа от средствата на НАВА могат да кандидатстват: лица, заминали в чужбина с цел преподаване на полски език като чужд, учебни заведения и научни центрове, неправителствени организации и звена от сектора на публичните финанси, чиято дейност цели интернационализирането на висшето образование и науката. Надзорът върху дейността на Агенцията се осъществява от министъра, отговарящ за въпросите на висшето образование.[2]

В НАВА функционира десетчленен Съвет на Националната агенция за академичен обмен, в чийто състав влизат представители на обществени центрове и институции. Съветът предлага насоките за развитие на Агенцията и разглежда плановете и отчетите за дейността ѝ. Структурата на НАВА включва Дирекция и десет отдела. Понастоящем директор на Агенцията е Лукаш Войдига. Задачите на агенцията включват: Иницииране и реализация на дейности, подкрепящи международния академичен обмен и процесите на интернационализация на полските висши училища и научни единици; Разпространение на информация за полската система на висшето образование и на науката; Популяризиране на полския език извън границите на Република Полша. Програмна оферта на агенцията:

Programy dla Naukowców Програми за учени и изследователи

Programy dla Instytucji Програми за институции

Programy dla Studentów Програми за студенти

Programy Języka Polskiego Програми за полски език

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Виж новините със заглавие „Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej“ в сайта Wikinews
  2. Ustawa z dnia 7 lipca 2017 r. o Narodowej Agencji Wymiany Akademickiej (Dz.U. z 2017 r. poz. 1530)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Narodowa Agencja Wymiany Akademickiej“ в Уикипедия на полски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.