Национално знаме на Бразилия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Национално знаме на Бразилия
Flag of Brazil.svg
Детайли
Притежател Бразилия
Утвърдено 19 ноември 1889 г.
Съотношение 10:7
Национално знаме на Бразилия в Общомедия

Националното знаме на Бразилия има правоъгълна форма с отношение ширина към дължина 7:10 и представлява зелено поле с жълт ромб в центъра. В средата на ромба е изобразен тъмно син кръг с 27 бели звезди, пресечен от бяла лента. Върху бялата лента със зелени главни букви е изписан девизът Ordem e Progresso („Ред и прогрес“). Знамето на Бразилия се нарича също и Auriverde (златно и зелено).

Символи[редактиране | редактиране на кода]

Зеленият и жълтият цвят са националните цветове на Бразилия. Зеленият цвят символизира горите на Амазония, а жълтият – златните запаси на страната, тъй като през XVI—XIX век в Бразилия се намират най-големите мини за добив на злато.

Синият кръг със звезди представлява небето на Рио де Жанейро в нощта на 15 ноември 1889 г. – датата на провъзгласяване на бразилската република. На знамето са изобразени 27 звезди, по една за всеки от щатите на Бразилия, но техният брой се е променял с годините. Първоначалният им брой е бил 21, като при създаване на нов щат се е добявяла и нова звезда.

Девизът Ordem e Progresso е инспириран от Огюст Конт и основния девиз на позитивизма: L'amour pour principe et l'ordre pour base; le progrès pour but („Любовта като начало, редът като основа, прогресът като цел“). Той е бил избран тъй като голяма част от участниците във военния преврат при обявяването на Бразилия за република са били последователи на идеите на позитивизма.

Знаме през годините[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]