Невероятният свят на Гъмбол

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Невероятният свят на Гъмбол
The Amazing World Of Gumball
ЖанрАнимация
Комедия
Създател(и)Бен Бокле
Страна Великобритания
 САЩ
Езиканглийски
Сезони6
Епизоди241
Продукция
Времетраене11 минути (сегмент)
22 минути (цял епизод)
Разпространение
ТВ каналCartoon Network
Картина16:9 HD
Излъчване9 май 2011 г. – 24 юни 2019 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Невероятният свят на Гъмбол в Общомедия

„Невероятният свят на Гъмбол“ (на английски: The Amazing World of Gumball) е анимационен сериал, създаден от Бен Бокле. Сериалът дебютира във Великобритания на 2 май 2011 г. и една седмица по-късно на 9 май 2011 г. в САЩ по Cartoon Network. Предпремиера е излъчена на 3 май 2011 г. в САЩ. Пилотния епизод е на 8 май 2008 г. В България започна с епизод 16 на 1 април 2012 г. и продължава в сряда от 18:30, но отново в разбъркан ред по локалната версия на Cartoon Network. Трети сезон започва на 8 септември 2014 г. с разписание всеки делничен ден от 16:45.[1] На 27 април 2015 г. започва излъчването на нови епизоди от трети сезон.[2]

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Име Описание Пол
Гъмбол Гъмбол е главният герой и е непоправим оптимист и очарователно глуповат, който е готов да опита от всичко по веднъж – дори да пусне дух в тялото си за един ден. Той е синя котка с човешки качества. Единственото нещо, което научава от грешките си е как да допуска още повече. Гадже е с Пени.
Дарвин Преди години Дарвин е бил рибката – домашен любимец на Гъмбол, но след като един ден му порастват крака, с Гъмбол стават най-добри приятели. Впоследствие Дарвин става част от семейство Уотърсън. Поради особеното му минало, неговата гледна точка е леко изкривена и той обикновено се държи по-наивно от другите герои. И макар да е невинен и наивен, той е пълен с изненади... и с храна за рибки. Учи в гимназия „Елмор“, заедно с Гъмбол. Влюбен е в Кери.
Анаис Анаис е по-малката сестричка на Гъмбол и е най-умната в къщата. И въпреки че е страшно сладка, тя е дръзка и саркастична. Също така е неизчерпаем източник на идеи, дори когато семейството не я слуша. Няма приятели.
Никол Никол „носи панталоните“ в семейството, тя обича забавленията, но и следи за дисциплината. Работи във фабриката за дъга дълги часове и е най-отговорният човек в семейството. Обожава децата си и е готова на всичко за тях, дори да преследва Т-Рекс по магистралата, яхнала разярено куче.
Ричард Ричард е дебел розов заек, баща на Гъмбол. Той е напълно неподготвен за живота, не работи и се държи безотговорно. Повечето си свободно време прекарва като гледа телевизия или играе видеоигри, и дори невинаги се облича. Ричард има огромен апетит и е ненаситен за храна. Специалист е в това да седне на дивана, а на следващата секунда да е заспал толкова дълбоко, сякаш спи от цяла вечност.
Пени Красив „фъстък“, който в двадесети епизод на трети сезон озаглавен „Черупката“ („The Shell“ на английски) се оказва странно жълто същество с крила което променя формата си според настроението си. Тя е красива и е гаджето на Гъмбол.
Директор Браун Той е с дебел слой от кафява козина и е директор на гимназия „Елмор“. Влюбен е в учителката госпожица Примат.
Госпожица Примат Примат, преподаващ в гимназия „Елмор“ от каменната епоха насам. Тя абсолютно презира Гъмбол и би направила всичко, само и само да попречи на пакостливите му планове. Директор Браун е хлътнал по нея, а тя с удоволствие отвръща на чувствата му със същото. Има 300 000-годишен стаж като учител.
Господин Смол Ученически съветник в гимназия „Елмор“, който не винаги дава добри съвети. Медитира.
Господин Корней Жаба учител, влюбен в медицинска сестра. Медитира.
Треньор Русо Едра треньорка по Физическо, която кара децата да спортуват. Дъщеря ѝ е Джейми.
Кери Кери е депресиран призрак безделник. Подобна на повечето емо деца, тя се радва да бъде нещастна. Учи в гимназия „Елмор“. Влюбена е в Дарвин.
Бобърт Робот, учещ в гимназия „Елмор“, който може да се превърне в огромна машина за разруха. Притежава огромна физическа сила и е най-силният в гимназията.
Тина Рекс Женски тиранозавър, който си пада малко побойник и учи в гимназия „Елмор“.
Тобайъс Колоритна личност, която учи в гимназия „Елмор“, има много пари и е приятел с Банана Джо.
Уилям Уилям е око с две крила, със способност да разруши всичко около себе си, ако поиска, заради неразбираемият му нечовешки глас. Учи в гимназия „Елмор“.
Джейми Джейми е съвременно момиче-минотавър, което е доста ниско. Учи в гимназия „Елмор“. В много епизоди тя е побойник. Дъщеря на Треньор Русо.
Банана Джо Банан, който е приятел с Тобайъс, Гъмбол и Дарвин, учи в гимназия „Елмор“. Клоунът на Елмор.
Алън Балон, който учи в гимназия „Елмор“ и е гадже с Кармен.
Кармен Кактус, учещ в гимназия „Елмор“. Тя е приятелката на Алан. Преди да учи в гимназия „Елмор“ е разбойничка.
Тери Плоско мече от хартия, което обича забавленията и има огромен страх от микроби. Учи в гимназия „Елмор“.
Съси Ходеща брадичка, учи в гимназия „Елмор“, и е доста добронамерена, и много странна.
Очо Очо е извънземно/космически кораб със стил от компютърна игра, учи в гимназия „Елмор“ и може да стреля. Има компютърен глас.
Клейтън Топка пластелин, която може да си променя формата. Учи в гимназия „Елмор“ и лъже много.
Айдахо Картофче, учещо в гимназия „Елмор“, което е много кротко.
Джу Ходещ касетофон, който има два режима на говор: бийтбокс и нормален говор. Учи в гимназия „Елмор“. Иска да говори, но не може да комуникира с езика на другите, защото ръцете са му прекалено къси, за да достигне ключът му за променяне от режим на музика на режим на говор.
Лесли Ходещо цвете в саксия. Учи в гимназия „Елмор“. Живее като растение. Той винаги е на мода и иска постоянно да е красив и чаровен.
Масами Облак, който учи в гимназия „Елмор“ и може да изстрелва гръмотевици и светкавици, да направи вихрушка и дори да направи торнадо, когато е ядосана.
Антън Препечена ходеща филийка хляб, която учи в гимназия „Елмор“. В един епизод Гъмбол и Дарвин се чудят, как той оцелява след много случаи на гибел. Намират, че родителите му го създават, като слагат филия хляб в специален тостер. След това Гъмбол и Дарвин създават над двадесет клонинги на Антън, обаче един е препечен, а другите са недопечени.
Хектор Космат гигант, който учи в гимназия „Елмор“ и има голям проблем с емоциите си. Той е най-високият в гимназията. Ако някой му каже, че е скучен-смятайте града за сринат до основи. Ако в Елмор-плюс той иска да сте приятели и ако кажете Да ще разруши града, ако каже Не отново ще го направи.
Господин Робинсън Кукла, която е пенсионер и често е много ядосана.
Госпожа Робинсън Кукла, която е пенсионерка. Съпруга е на Господин Робинсън. Никой не я разбира тя говори само Ме-ме-ме. Зла е.
Роки Кукла, чистач е в гимназия „Елмор“. Син е на Господин Робинсън. Той е много разочарован от него.
Хари Геджис Незнайния съсед на семейство Уотърсън. Пощальон е. Гъмбол и семейството му не знаеха името му за дълго време до 9 епизод на 6 сезон (Съседът (на английски: The Neighbor). Всички други го познават като Гари Хеджис.
Лари 3D камък, който работи на повечето места в Елмор.
Сара Ходещ сладолед, която е влюбена в Гъмбол и Дарвин.
Феликс Яйце-зубар, учещо в гимназия „Елмор“. Участва в Клубът на Отхвърлените, където участват Очо, Робърт, и Колин
Колин Яйце-зубар, учещо в гимназия „Елмор“. Носи очила. Най-добрият му приятел е Феликс. Главатар е в Клубът на Отхвърлените.
Луи Черна мишка – гадже на бабата на Гъмбол.
Роб Иска да унищожи Гъмбол и всеки, когото той обича, когато Гъмбол, Дарвин и Господин Смол отиват да търсят Моли в светът на Никоите, те не го забелязват и той се вкопчва в живота като се закача на хипи-ванът на Господин Смол – Джанис.
Моли Динозавър не като Тина, а по-скоро по-малък анимиран брахиозавър с дълга шия. За Гъмбол и за целия клас тя е много досадна със скучните ѝ истории. Тя изчезнала в светът на Никоите.

Синхронен дублаж[редактиране | редактиране на кода]

Сериалът „Невероятният свят на Гъмбол“ има синхронен дублаж на Александра Аудио. Екипът се състои от:

Озвучаващи артисти
Роля Изпълнител
Гъмбол Васил Пейков
Михаил Пейков
Лорина Камбурова (Сезон 4 – 6)
Дарвин Даниел Кукушев
Андрей Йорданов
Маргарита Костова
Анаис Малена Шишкова
Радостина Неделчева
Никол Златина Тасева
Ричард Анатолий Божинов
Изпълнителен продуцентВасил Новаков
ПреводачВилма Карталска
Озвучаващи артистиВасил Пейков

Михаил Пейков

Даниел Кукушев

Андрей Йорданов

Маргарита Костова

Малена Шишкова

Татяна Етимова

Георги Стоянов

Петър Бонев

Георги Спасов

Лина Шишкова

Вилма Карталска

Стоян Цветков

Живко Джуранов

ТонрежисьорПламен Чернев
Режисьор на дублажаДесислава Софранова

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Акцентите за септември 2014 // Посетен на 13 август 2014 г.[неработеща препратка]
  2. Акцентите за април 2015 // Посетен на 28 март 2015 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]