Негрито

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Негрито
Negrito group.png
Разселение Флаг на Индия Индия
Флаг на Малайзия Малайзия
Флаг на Филипини Филипини
Флаг на Тайланд Тайланд
Религия анимизъм
Негрито в Общомедия

Негрито, срещано и като негритос, са етническа група в Югоизточна Азия. Думата е умалително от negro („черен“) в испанския, т.е. „малък черен“, и е дадена от ранните изследователи, които са смятали, че негритосите произхождат от Африка.

Включва аета и още поне 4 други племена от Филипините, семанг от Малайския полуостров и 12 андамански племена от Андаманските острови. Малайското им име е „оранг асли“ („първични хора“). Вероятно са коренното население на Югоизточна Азия, включително Нова Гвинея.

Имат ръст на пигмеи и по ръст са сред най-дребните, а също така и сред най-слабо познатите от всички живи човешки раси. Народите негрито притежават един от най-чистите генетични фондове от митохондриална ДНК (мтДНК) измежду всички човеци и поради това тяхната мтДНК служи за изходна точка при изучаването на генетичния дрейф.

Негритосите от Филипините са можели да запалят огън, а андаманските – не. Документирано е, че семанг са правели облекло от бита дървесна кора и са живеели в пещери или покрити с листа заслони. Смята се, че негрито са аборигените на Филипините. Различават се от тайванско-индо-малайските народи, които са пристигнали с лодки или „балангай“ (барангай). (Вижте Антик за закупуването през 1212 г. от някои малайски племена на правото да се заселят на остров Панай от вожда на негрито, живеещи там.)