Незабравимият ден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Незабравимият ден
РежисьориПетър Донев
СценаристиПетър Донев,
Никола Тихолов
В ролитеСтойчо Мазгалов,
Огнян Желязков,
Наталия Маркова,
Божидар Григоров
МузикаТончо Русев
ОператорКрасимир Костов
Филмово студиоСтудия за игрални филми
Творчески колектив „Хемус“
Премиера14 ноември 1975 г.
Времетраене94 минути
СтранаБългария НРБ
Езикбългарски
Цветностцветен
Външни препратки
IMDb

„Незабравимият ден“ е български игрален филм (драма) от 1975 година на режисьора Петър Донев, по сценарий на Петър Донев и Никола Тихолов. Оператор е Красимир Костов, а художник – Петко Бончев. Музиката във филма е композирана от Тончо Русев.

Вторият футболен филм в българското кино е „Незабравимият ден“, с участието на футболисти от „Славия“, „Левски“ и „Локомотив“, някои дори с реплики и с важни роли като Божидар Григоров – централен нападател на отбора в любовен триъгълник с треньора и обща любима жена по сценарий. Другият спортен герой на екрана е футболистът Илия Величков – Гулията, изпълняващ дрибъл в едър план. Прожекцията била с включени кадри от исторически сблъсък между „Славия“ и „Левски“ през лятото на 1974 година – единственият случай, когато славистите са играли с оранжеви екипи заради сюжета на „Незабравимият ден“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Треньорът на популярния футболен отбор „Средец“ Каролев е изправен пред труден избор – да приеме чужди на спорта условия или да напусне отбора, с който е делил радости, успехи и неудачи. Усилията му за създаването на сплотен екип, способен да преодолява разни изпитания, изискват време и търпение, което липсва на ръководството. Затова Каролев е принуден да напусне спорта и да се върне към първоначалната си професия – биологията. Но любовта му към футбола остава, както и към любимата Марта, ухажвана и от централния нападател. Раздялата с футбола обаче не е окончателна. Задава се сериозно предизвикателство. Отборът на „Средец“ трябва да се срещне в отговорен мач с нашумелия чуждестранен тим „Валпуреджо“. Ръководителите се обръщат за помощ към Каролев. Той трябва да мотивира футболистите да играят за победа със спортни умения и като екип, свързани не само с цветовете и емблемата на дружеството...[1]

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]