Николае Йорга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Николае Йорга
Nicolae Iorga
румънски историк и политик
Nicolae Iorga (1).jpg
Роден
Починал
Стрежнику, Румъния
Погребан Букурещ, Румъния

Етнос Румънци
Религия Румънска православна църква
Образование Яшки университет
Лайпцигски университет
Хумболтов университет на Берлин
Практическо училище за висши изследвания
Работил в Парижки университет
Букурещки университет
Яшки университет
Награди Орден на почетния легион
Семейство
Съпруга Мария Тасу
Екатерина Богдан
Подпис N. Iorga, semnătura (1917).png
Николае Йорга в Общомедия

Никола̀е Йо̀рга (на румънски: Nicolae Iorga, [nikoˈla.e ˈjorɡa]) е румънски учен – историк, литературен критик, писател, академик на Румънската академия (1911), политик – премиер и министър.

Йорга е сред създателите на Национално-демократичната партия. Той е министър-председател и министър на народното образование през 1931 – 1932 г. Автор е на много трудове по история на Румъния, Турция, Балканите, както и по история на румънската литература. Той полага началото на литературното течение „съмънъторизъм“ (от наименованието на списание „Съмънъторул“ (Sămănătorul – „Сеяч“).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Николае Йорга е роден на 17 януари 1871 година в Ботошани. Получава бакалавърска степен от Националния колеж в Яш, след което защитава докторат в Практическото училище за висши изследвания, а през 1893 година - и в Лайпцигския университет.[1] От 1894 година преподава средновековна история в Букурещкия университет.[1]

По време на Крайовската спогодба и последвалото връщане на южна Добруджа в пределите на царство България, Йорга е на позицията, че това е един справедлив акт, който ще затвърди приятелството межди двата народа. Историкът Николае Йорга заявява: „По отношение на Южна Добруджа (Cadrilateru) аз съм националист, а не експанзионист. Анексирането на Южна Добруджа беше грешка. Бях против анексията по него време. Завръщането в България е оправдано. Ако постигнем приятелство чрез това, приятелството ни се плаща скъпо. Румънците трябва да бъдат върнати у дома."

Убит е от легионери на националистическата организация „Желязна гвардия“.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • Византия след Византия
  • „История на Османската империя“ (в 5 тома)
  • „История на румънците“ (в 10 тома)
  • „Изследвания и документи по история на румънците“ (в 25 тома)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Даскалов, Румен. Вражда за Средновековието: българо-румънските историографски междуособици. // Даскалов, Румен и др. Преплетените истории на Балканите. Том 3. Споделено минало, оспорвани наследства. София, Издателство на Нов български университет, 2015. ISBN 978-954-535-902-6. с. 289-290.
Георге Миронеску министър-председател на Румъния (19 април 1931 – 6 юни 1932) Александру Вайда-Воевод