Направо към съдържанието

Николае Йорга

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Николае Йорга
Nicolae Iorga
румънски историк и политик
Роден
Починал
27 ноември 1940 г. (69 г.)
Стрежнику, Румъния
ПогребанБукурещ, Румъния

РелигияРумънска православна църква
Учил вЯшки университет
Лайпцигски университет
Хумболтов университет на Берлин
Практическо училище за висши изследвания
Работил вПарижки университет
Букурещки университет
Яшки университет
НаградиОрден на почетния легион
Семейство
СъпругаМария Тасу
Екатерина Богдан
Деца6
Подпис
Николае Йорга в Общомедия

Никола̀е Йо̀рга (на румънски: Nicolae Iorga, [nikoˈla.e ˈjorɡa]) е румънски учен – историк, литературен критик, писател, академик на Румънската академия (1911), политик – премиер и министър.

Йорга е сред създателите на Национално-демократичната партия. Той е министър-председател и министър на народното образование през 1931 – 1932 г. Автор е на много трудове по история на Румъния, Турция, Балканите, както и по история на румънската литература. Той полага началото на литературното течение съмънъторизъм (от наименованието на списание „Съмънъторул“ (Sămănătorul – „Сеяч“).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Маршал Юзеф Пилсудски и премиерът на Румъния Николае Йорга (с брада) на жп гарата в Букурещ, 14 април 1932 г. Зад гърба на маршала са депутатът на Република Полша Ян Шембек (вляво) и кап. Мечислав Лепецки (вдясно). Зад министър-председателя Йорга стои д-р Лучан Скупиевски.

Йорга е роден в Ботошани на 17 януари 1871 г. Получава бакалавърска степен от Националния колеж в Яш, след което защитава докторат в Практическото училище за висши изследвания и в Лайпцигския университет (1893).[1] Преподава средновековна история в Букурещкия университет От 1894 г.[1]

При сключването на Крайовската спогодба и последвалото връщане на Южна Добруджа в пределите на Царство България Йорга е на позицията, че това е справедлив акт, който ще затвърди приятелството между тези съседни народи. Историкът заявява: „По отношение на Южна Добруджа (Cadrilateru) съм националист, а не експанзионист. Присъединяването на Южна Добруджа беше грешка. Бях против анексията по онова време. Завръщането в България е оправдано. Ако постигнем приятелство чрез това, приятелството ни се плаща скъпо. Румънците трябва да бъдат върнати у дома.“

Гробът на Николае Йорга в Букурещ.

Убит е от легионери на националистическата организация „Желязна гвардия“.

Трудове[редактиране | редактиране на кода]

  • Византия след Византия
  • „История на Османската империя“ (в 5 тома)
  • „История на румънците“ (в 10 тома)
  • „Изследвания и документи по история на румънците“ (в 25 тома)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Даскалов, Румен. Вражда за Средновековието: българо-румънските историографски междуособици // Даскалов, Румен и др. Преплетените истории на Балканите. Том 3. Споделено минало, оспорвани наследства. София, Издателство на Нов български университет, 2015. ISBN 978-954-535-902-6. с. 289-290.
Георге Миронеску министър-председател на Румъния (19 април 1931 – 6 юни 1932) Александру Вайда-Воевод