Николай Епанчин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Николай Епанчин
руски офицер
Николай Епанчин 
Роден: 17 януари 1857 г. (стар стил)
Починал: 12 февруари 1941 г. (84 г.)

Николай Алексеевич Епанчин е руски офицер, генерал от пехотата, участник в Руско-турската война (1877 – 1878).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 януари 1857 г. в Санкт Петербург, Русия в семейството на потомствения дворянин адмирал Алексей Епанчин. Завършва класическа гимназия в Санкт Петербург. Продължава семейната традиция и се ориентира към военното поприще. Завършва Павловския военен корпус (1876).

Руско-турска война (1877 – 1878)[редактиране | редактиране на кода]

С първо офицерско звание прапоршчик в състава на Лейбгвардейския преображенски полк, 20-годишен, участва във войната. Полкът е включен в Западния руски отряд (с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко). Прапоршчик Епанчин се бие храбро и се отличава в боевете при Етрополе, Ташкесен, София и Пловдив. Награден е с Орден „Свети Станислав“ III ст., Орден „Света Ана“ IV ст. и румънския „Командорски кръст“.

След войната[редактиране | редактиране на кода]

Завършва Николаевската академия на Генералния щаб на Руската армия (1882). Служи последователно в XXXVII-ма пехотна дивизия, I-ва гвардейска пехотна дивизия, щаба на Санкт-петербургския военен окръг и като началник-щаб на I-ва гвардейска пехотна дивизия.

През 1900 г. е повишен в звание генерал-майор и е назначен за директор на Пажеския военен корпус. Професор в Николаевската военна академия (1901). Командир на 42-ра пехотна дивизия със звание генерал-лейтенант (1907), на XIII-ти армейски корпус със звание генерал от пехотата (1913).

Участва в Първата световна война. Бие се при Гумбиненската (1914) и Верболожката операция (1915). След Октомврийската революция (1917) е в Бялата гвардия на барон Врангел. След поражението емигрира и се установява във Франция (1920).

Генералът от пехотата Николай Епанчин е автор на военно-исторически и военно-теоретични трудове. Сред тях са:

  • „В Болгарии осенью 1899“ (1900),
  • „Война 1877 – 1878 г.г. Действия Передового отряда генерала-адютанта Гурко“ (1895),
  • „Очерк о Русско-турцкой войне 1877 – 1878“.

Член е на официалната колегия за описание на Руско-турската война (1877 – 1878). Неговият принос е описанието на действията на Предния и Западния руски отряд (с командир генерал-лейтенант Йосиф Гурко).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Епанчин, Николай Алексеевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.