Никола Шестоваров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Никола Шестеов)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Никола Шестоваров
български революционер
Роден
Починал

Никола Шестоваров, наричан също Никола Шестеов, дядо Коле или бай Коле (на гръцки: Νικόλαος Σιστοβάρης, Μπάι Κόλε) е български революционер, един от ръководителите на Македоно-българския комитет в Костурско.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Никола Шестоваров е роден в костурското село Шестеово, тогава в Османската империя, но израства в Кондороби. Присъединява се към ВМОРО и участва в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 година. След това участва в дейността и на ВМРО. В началото на 1942 година пристига в родния си край с брат си Кузо и се включва активно в Македоно-българския комитет в Костурско. При основаването му на 5 март 1943 година става член на неговия централен комитет в Костур. Изпълнява различни военни дейности на комитета през 1943 - 1944 година, предимно в източнокостурския район Пополе. Стефан Шклифов от Черешница си спомня:

Те беха патриоти, ама неграмотни и не виждаха по-далече от носо си. Кой дявол ги натера това да правят, не можахме да разбереме. Нашио народ беше толкова измъчен, що беше готов на свичко и не мислеше за сетнината. Тая работа ке беше клопка на италианците да не използват ние да ги изваждаме змиите от дупките им, а те да гледат рахато во Костур, со гъркини да се любят и жаби да ядат... Кольо беше лесен на умо, реч не можеше да държи. Само рече „Има ли по-личен партизанин от мене?“... Той имаше дълга коса, беше кус, слабодушен на около шейсет години и никаква наука немаше... Киро Зеков казваше: „Иван Михайлов го изпрати, той му беше под ръка“... Подир време италианците за наказание го изтризаха. Со голата си глава стана за срам и смех пред гърците во Костур. По-рано велеше: „Тук се слуша моята воля. Костур, Костур, яз те паля, яз те гасна“. И сега во Костур много пъти си спомнят за бай Кольо и се смеят. Ами во Маврово що реч държа! „Мавровени, вие сте гъркомани, да ви еба жените“.[1]

След изтеглянето на германските части от Костур в края на 1944 година Никола Шестеов се укрива с брат си Кузо и Христо Насков край Кондороби. Заловени са от комунистически партизани и са развеждани за назидание из Костурско, но Никола Шестеов скача от моста между Горно и Долно Дреновени. Според едната версия прави опит да избяга, но е убит от конвоиращите го партизани[2], а според друга се хвърля от моста с вик „Да живее България“. Брат му Кузо лежи дълги години в затвор, след което емигрира в България и до смъртта си живее във Варна[3].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Шклифов, Благой. На кол вода пиехме, Изток-Запад, София, 2011, стр.245, 249-250.
  2. Даскалов, Георги. „Участта на българите в Егейска Македония 1936-1946“, София, 1999, стр. 414-548.
  3. Шклифов, Благой. На кол вода пиехме, Изток-Запад, София, 2011, стр.286.
     Портал „Македония“         Портал „Македония