Направо към съдържанието

Ноел Бъкстон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ноел Бъкстон
Noel Noel-Buxton
Роден
Починал
ПогребанВеликобритания

Учил вТринити Колидж
Политика
ПартияЛиберална партия
Лейбъристка партия (1919)[1]
Семейство
Братя/сестриЧарлз Бъкстон
Ноел Бъкстон в Общомедия

Ноел Едуард Бъкстон, първи барон Ноел-Бъкстон (на английски: Noel Noel-Buxton) е английски политик, член на парламента от Либералната и по-късно от Лейбъристката партия, инициатор на създаването на Балканския комитет. Министър на земеделието и рибарството в двете правителства на Рамзи Макдоналд.

Братя Бъкстон произхождат от семейство с хуманистични традиции. Дядо им, Томас Фауел Бъкстон, е един от радетелите за отмяна на робството през първата половина на XIX век. Баща им, също Томас Фауел Бъкстон, е губернатор на Южна Австралия в края на XIX век, но преди това е участвал в организацията на т.нар. „българска агитация“ (обществено движение, инициирано от Уилям Гладстон в защита на българите след потушаването на Априлското въстание)[2].

Семейството има пивоварна фабрика и двамата братя получават добро образование. Симпатиите и на двамата клонят към Либералната партия.

Доклад на Балканския комитет за положението в Македония през зимата на 1907 - 1908 г.

В началото на века Ноел пътува до Македония, все още в границите на Османската империя, където е разтърсен от експлоатацията на християнското население. До началото на Балканските войни пътува почти всяка година до Балканите, установява контакти с местни политици, пише книги и се превръща в един от най-добрите познавачи на балканските проблеми във Великобритания[2]

Избран е за депутат в Парламента от Либералната партия през 1905 година. Групира около себе си депутати, общественици и журналисти, които имат афинитет към външната политика и по-късно създават Балканския комитет.

Заедно с брат си Чарлз Бъкстон, също депутат, през есента на 1914 година пътуват до България, Румъния и други балкански страни с неофициалната мисия да лобират за неутралитет на България в Първата световна война. По време на пътуването срещу тях е извършен атентат от Хасан Тахсин (турски екстремист и член на Тешкилат-и Махсуса), в който двамата са ранени. След завръщането си публикуват книгата „Войната и Балканите“ (на английски: The War and the Balkans) (Лондон, 1915)[3][4]

Булевард „Братя Бъкстон“ (Карта) в София е наречен на името на братята.

  1. 35247
  2. а б Илчев, Иван. Мисия на Балканите. София, Университетско издателство Климент Охридски, 1987. с. 17 – 8.
  3. Buxton, Noel, Buxton, Charles Roden. The War and the Balkans. First. George Allen & Unwin, 1915. Посетен на 27 юни 2016.
  4. Виж също Buxton, Noel. Travels and Reflections. First. George Allen & Unwin, 1929. Посетен на 27 юни 2016. Архив на оригинала от 2016-08-04 в Wayback Machine.