Обединен институт за ядрени изследвания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сградата на ОИЯИ

Обединеният институт за ядрени изследвания (съкратено ОИЯИ, на руски: Объединённый институт ядерных исследований, на английски: Joint Institute for Nuclear Research (JINR)) е международна научноизследователска организация, намираща се в град Дубна Московска област, Русия.

Основан е на 26 март 1956, като учредители са 18 държави-членки. Основните направления на изследванията са — ядрена физика, физика на елементарните частици и неутронни изследвания на веществото в кондензирано състояние. В ОИЯИ са синтезирани всички трансуранови елементи, открити в СССР и Русия и също така е повторен синтезът на повечето трансуранови елементи, открити в други страни. 105-ят елемент от Периодичната система на елементите носи името дубний.

Лаборатории[редактиране | редактиране на кода]

  • ЛНФ имени И.М. Франка - Лаборатория по неутронна физика „И.М. Франк“
  • ЛТФ имени Н.Н. Боголюбова - Лаборатория по теоретична физика „Н.Н. Боголюбов“
  • ЛФВЭ имени В.И. Векслера и А.М. Балдина - Лаборатория по физика на високите енергии „В.И. Векслер и А.М. Балдин“
  • ЛЯП имени В.П. Джелепова - Лаборатория по ядрени проблеми „В.П. Джелепов“
  • ЛЯР имени Г.Н. Флерова - Лаборатория по ядрени реакции „Г.Н. Фльоров“
  • ЛИТ - Лаборатория по информационни технологии
  • ЛРБ - Лаборатория по радиационна биология

В института работи и импулсен реактор за бързи неутрони, разработен по идея на Д.И. Блохинцев и предназначен за изучаване на взаимодействията между неутрони и атомни ядра. С помощта на сноп неутрони се изследват ядрени реакции, процесите на възбуждане на ядрата и тяхната структура при най-различни вещества.[1]

Българско участие[редактиране | редактиране на кода]

От 1956 г. до днес в ОИЯИ са работили над 500 българи. От тях 12 академика и член-кореспондента на БАН, 56 професора и доктори на науките, 138 доцента и кандидати на науките. Защитени са 21 докторски и 84 кандидатски дисертации. С български автори и съавтори са публикувани над 4800 научни работи (8% от всички публикации на ОИЯИ). 51 премии на ОИЯИ са получени от 57 български сътрудника. В момента националната група на българските сътрудници в ОИЯИ се състои от 30 специалисти.[2]

През годините длъжността заместник–директор на ОИЯИ са заемали Емил Джаков (1959-1961), Христо Христов, Иван Златев (1979-1983) и Цветан Вълов.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Объединённый институт ядерных исследований“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.