Ованес Съваджъян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ованес Съваджъян
Հովհաննես Սվաճյան
български общественик
Роден
1844 г.
Починал
1906 г. (62 г.)

НаградиПочетни граждани на Пазарджик
За гражданска заслуга
„Свети Александър“

Ованес Съваджъян (на арменски: Հովհաննես Սվաճյան) е железопътен телеграфист, почетен гражданин и кмет на Пазарджик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1844 г. в Одрин. През януари 1878 г. Ованес Съваджъян е военизиран телеграфист на гарата в Татар Пазарджик. При своето изтегляне от Татар Пазарджик командващият на османските войски Сюлейман паша иска разрешение от султана и Портата в Цариград над населението да бъде устроено клане и да опожари града. Турското правителство дава на Сюлейман положителен отговор, но телеграфистът Ованес Съваджъян променя текста на телеграмата и я предава дешифрирана в точно обратния смисъл в ръцете на паша, който не разбира морзовата азбука, и градът е спасен. След освобождението на Татар Пазарджик Ованес Съваджъян става временен кмет на града, а по-късно е началник на гарата.

Умира през 1906 г. в Своге. На 14 януари 1986 г. костите му са пренесени в алеята на заслужилите особена почит в гробищния парк на Пазарджик.[1]

Памет и признателност[редактиране | редактиране на кода]

  • Ангел Каралийчев пише за подвига на арменеца разказа „Спасителят“ публикуван във вестник „Септемврийско знаме“-Пазарджик в 1966 г. за 88 години от освобождението на града.
  • На негово име улица „Ованес Съваджъян“ е кръстена бившата „Арменска“ в Пазарджик, там му е поставена мраморна паметна плоча.
  • На редовна сесия на Общински съвет-Пазарджик на 29 юни 2001 година с Решение № 92, общинските съветници с пълно единодушие го обявяват за „Почетен гражданин на Пазарджик“.
  • Направен е и документален филм за него „Ованес Съваджъян – спасителят на Пазарджик“
  • 100-годишнината от смъртта му е отбелязана от общността на града на 14 октомври 2006 г. с откриване на паметник на героя на площада до кръстената на него улица. Автор е скулпторът Тома Попов. На бюст-паметника е изписано:
Ованес Съваджъян (1844 – 1906) – Спасил от гибел българското население в Пазарджик по време на Руско-турската освободителна война. Носител на трите степени на ордените „За гражданска заслуга“ и „Св. Александър“. Първи временен кмет на Татар Пазарджик и почетен гражданин на Пазарджик.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ованес Съваджъян // Страница на Арменска Апостолическа Православна Църква „Сурп Степаннос“-град Пазарджик във Фейсбук.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]