Оловно-киселинна батерия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Оловно-киселинната батерия е вид акумулатор, създаден през 1859 г. от френския физик Гастон Планте. Това е най-старата многократно презареждаща се батерия, която акумулира и отдава електрическа енергия. Въпреки малкия коефициент на енергия спрямо размера и тежестта, батерията има възможност да доставя силнотоково захранване, което означава, че клетките в батерията имат добър коефициент на енергия спрямо тежестта си. Това тяхно свойство заедно с ниската им цена ги прави подходящи за използването в моторните превозни средства, за да захранят със силен ток стартерите на двигателите.

Електрохимия[редактиране | редактиране на кода]

Принцип на работа на оловно-киселинните батерии се основава на електрохимическата реакция между оловото и оловния диоксид в сернокисела среда от поставената в акумулатора сярна киселина H2SO4. В заредено състояние всяка клетка съдържа електроди от чисто олово (Pb) и оловен окис (PbO2).

При разредено състояние двата електрода се превръщат в оловен сулфат (PbSO4) и електролитът изгубва разтворената си сярна киселина и се превръща основно във вода.

Понеже клетките с течен електролит в повечето оловно-киселинни батерии са отворени, зареждането с по-високи волтажи генерира кислород и водород от електролизата на водата, генерирайки експлозивна смес, която при наличието на искра може да се възпламени. Киселинният електролит е корозивен.

Клетките обикновено не са изработени от чисто олово, а съдържат и малки количества антимон, калай, калций или сплав от селен, така че плоскостта на материала да има допълнителна здравина и да се улесни процеса на производство.

Приложение и характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Съвременните оловно-киселинни батерии са най-масово използваните акумулаторни батерии поради приемливата им ниска цена и добри експлоатационни качества. Те са основните подобни средства използвани в автомобилния транспорт и като аварийни източници на електроенергия в телефонни централи, системи за сигурност, непрекъсваеми токозахранвания (UPS) и др. Поради възможността да се произвеждат акумулатори с различно напрежение и различен капацитет, както и да бъдат свързвани при експлоатация по определен начин, много голямо е разнообразието от изходни напрежения и продължителност от време за използване като средство за стартиране или авариен режим.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]