Орлин Тодоров

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Орлин Тодоров
български психоаналитик
Роден
1968 г. (56 г.)

Националност България
Учил вСофийски университет
Научна дейност
ОбластПсихология
Работил вНов български университет

Орлин Стефанов Тодоров е български психоаналитик и професор по обществено здраве, преподава психоаналични курсове в Нов български университет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Орлин Тодоров завършва НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“ в София. Магистър по филология и доктор по теория и история на културата в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с дисертация на тема „Проблемът за далечността в мисленето на Запада“ (1998) с научен ръководител проф. Ивайло Знеполски.[1]

Квалифицира се като психоаналитик през Международната психоаналитична асоциация и практикува като член на Българската асоциация по психотерапия.

Бивш професор в Департамента по здравеопазване и социална работа, преди това, доцент е в Департамента по когнитивни науки и психология на НБУ. Член на Европейската асоциация на университетските преподаватели по психоанализа, на Българската асоциация по психотерапия[2] и на Международната психоаналитична асоциация.[1] Бивш член на Тринити колидж в Оксфорд.[3]

Заместник-ректор по международната дейност на НБУ (2007-2009).

Клиничната му дейност е свързана с използването на психоаналитичната теория и техника за разбиране и промяна на устойчиви несъзнавани модели, които възпрепятстват емоционалното и психично развитие на личността. Дългогодишната му работа в областта на психотерапията на зависимостите, както и с обучителните и комуникативни проблеми при деца и юноши бележат интереса му към интердициплинните подходи в психотерапията и медицината[4]. Много от публикациите му носят същия отпечатък, търсещи пресечните точки между различни научни дициплини като психоанализата, философията, антропологията, историята на културата (Тодоров, О., 2004).

Проф. Тодоров е автор и на една от първите книги на български език, посветена на съвременните психоаналитични теории – „Психоанализата: Фрагменти от едно въведение“. Той е съставител и научен редактор на авторитетни психоаналитични сборници, сред които избрани статии от Мелани Клайн: „Любов, Завист, Благодарност“ (2002, 2005) и „Съвременна психоанализа: срещи в България и отвъд“ (2009).

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Монографии[редактиране | редактиране на кода]

 • Фрагменти от въведението в антропологията. София: НБУ, 2001
 • Далечността в мисленето на Запада. София: ЛИК, 2004
 • Психоанализата: Фрагменти от едно тематично въведение, София: НБУ, 2015
 • Разбиране и интерпретация в психоанализата, София: НБУ, 2017

Съставителство[редактиране | редактиране на кода]

 • Памет, идентичност, съзнание. София: НБУ, 2006
 • Съвременната психоанализа, София: ЛИК, 2009
 • Психоанализата в България: тук и сега, София: Колибри, 2019

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б Кратка справка за доц. Орлин Тодоров в Каталог на изследователските ресурси[неработеща препратка] на сайта на НБУ.
 2. Орлин Тодоров в Националния регистър на психотерапевтите в Република България
 3. Доц. Орлин Тодоров, кратка професионална автобиография на сайта на НБУ, архив на оригинала от 4 март 2016, https://web.archive.org/web/20160304101711/http://ecatalog.nbu.bg/nbunew2011/single_Teacher_Info.asp?T_ID=49&T_Name=%E4%EE%F6.%20%E4-%F0%20%3Cb%3E%CE%F0%EB%E8%ED%20%D2%EE%E4%EE%F0%EE%E2%3C%2Fb%3E, посетен на 2021-03-03 
 4. (Todorov, O. „Psychotherapeutic experiences with methadone maintained patients in the framework of multidisciplinary clinical institution“. – EUROPAD Journal, vol.11, no 1, март 2009)

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Статии
Интервюта