Оскар Ленц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Оскар Хайтрих Ленц
германски изследовател
Оскар Хайтрих Ленц 
Роден: 13 април 1848 г.
Починал: 1 март 1925 г. (76 г.)

Оскар Хайнрих Ленц (на немски Oskar Heinrich Lenz) (13 април 1848, Лайпциг – 1 март 1925, Зос) немски геолог, пътешественик по Африка.

Експедиции в Габон и Екваториална Африка 1874 и 1876[редактиране | редактиране на кода]

През юни 1874 изследва естуара Рио Муни в Габон и река Тембони, вливаща се в него до изворите ѝ в Кристалните планини, като съществено поправя и допълва доста несъвършената карта на района. От юли до ноември изследва езерно-блатния район в долното течение на река Огове, а през декември – течението на реката нагоре до устието на левия ѝ приток река Офове, където е спрян от местното племе осиеба. Резултатите от тази експедиция са обширна етнографска колекция.

През май 1876 г. успява да встъпи в преговори с войнственото племе и завързва с тях дружески отношения. Съпровождан от воините на племето Ленц извъ ршва тринадесетдневен пеши преход през гъсти заблатени гори, следвайки повече или по-малко паралелно на течението на Огове до устието на десния ѝ приток река Себе, като открива река Лоло (ляв приток на Огове). В началото на юли 1876 г. Ленц тръгва обратно поради сериозно заболяване и през ноември се завръща в Либревил. Двегодишните си пътешествия по Африка описва в излязлата през 1878 книга: „Skizzen aus Westafrika“. В нея той помества и карта на Огове, която придобива съвременната си конфигурация. Трудът му представлява особен интерес, в сравнение с неговите предшественици, тъй като в него наред с географските и етнографски материали се съдържа първата компетентна (разбира се, все още схематична) геоложка характеристика на Габон и Екваториална Африка.

Пътешествие през Сахара и Западна Африка 1879 – 1880[редактиране | редактиране на кода]

През 1879, преоблечен като турски лекар тръгнва от Танжер в Мароко, пресича Марокански Атлас и Западна Сахара и с големи трудности през 1880 стига до Тимбукту. От там продължава на запад и става първият европеец пресякъл югозападните части на Сахара до Сенегал. Описанието на това опасно пътешествие излиза от печат през 1884 под заглавието: „Timbuktu. Reise durch Marocco die Sahara und den Dudan“, Bd 1 – 2, Leipzig, 1884.

Пресичане на Африка от запад на изток 1885 – 1886[редактиране | редактиране на кода]

Пресичане на Африка от запад на изток 1885 – 1886

През 1885 г. е организирана и спонсорирана експедиция от Географското дружество във Виена, като целта ѝ е да се изкачи по река Конго до водопадите Стенли, от там да продължи на североизток, да пресече вододела Нил-Конго и да се опита да помогне на обкръжения в Южен Судан поради въстание Емин паша, но плановете не се осъществяват така както са запланувани. Ленц е назначен за нейн ръководител, а участници в нея са австрийския топограф Оскар Бауман и бившия спътник на Василий Юнкер Фридрих Бондорф.

Експедицията се изкачва се нагоре по Конго до 5º ю.ш., където Бауман сериозно заболява и е принуден да се върне в устието на Конго. Ленц и Бондорф продължават нагоре по реката, достигат до езерото Танганика, като се надяват да проникнат през Руанда и Уганда към Южен Судан, но и този път се оказва невъзможен. Отказвайки се от своите замисли двамата пътешественици се начват на юг и през езерото Няса и реките Шире и Замбези в края на 1886 достигат до източния бряг на Африка, като по този начин пресичат континента от запад на изток.

Това нова пресичане на Африка е извършено по известни вече на европейците пътища и не довежда до нови открития, но все пак способства за задълбочаването на географските знания за преминатите райони. Следва да се отбележи доста точната топографска снимка на долното и средното течение на Конго, изпълнена от Бауман, и снимката на Луалаба от водопадите Стенли до горното ѝ течение от Ленц. Немалка ценност за науката представляват и геоложките образци събрани от Ленц – първият геолог-професионалист, проникнал дълбоко в басейна на Конго. През 1895 описанието на това пътешествие е отпечатано в книгата: „Wanderungen in Afrika“.

След завръщането си в Европа от 1887 до 1907 е професор по география в университета в Прага.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, М., 1973 г., стр. 286 – 287, 354, 415. http://www.ozon.ru/context/detail/id/2279370/
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Oskar Lenz“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.