Основно училище „Гео Милев“ (Пловдив)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Основно училище „Гео Милев“
Информация
Седалище ПловдивФлаг на България България
Основаване 1900 г.
Основател Григорий Маразли
Plovdiv city center map.png
42.1466° с. ш. 24.7538° и. д.
Местоположение в България Пловдив център
Основно училище „Гео Милев“ в Общомедия

Основно училище „Гео Милев“ е образователна институция в град Пловдив.

История[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на гръцката гимназия в началото на XX в.

През 1900 г. била издигната представителната сграда на гръцкото училище „Григорий Маразли“.[1] Тя е построена с дарения на граждани и с големия принос на Григорий Марашлията, син на търговец от квартал Мараша, изселник в Одеса. Въпреки че не е идвал в Пловдив, той е заявил желанието си, да се намери красиво и високо място, на което да се построи училище. Парцелът на училището се намира на източния скат на Джамбаз тепе е дарен от килийното училище, към църквата Света Параскева.[2] Сградата е проектирана през 1899 г. от арх. Димитриос Андроникос, завършил Националната мецовска политехника в Атина. Училището отваря врати на 1 септември 1901 г.

През първите години от своето съществуване, училището е гръцко. От 1906 г. то става българско и се именува Втора прогимназия „Марашлията“. След атентата на 16 април 1925 г., прогимназията, заедно с IV прогимназия „П. Каравелов“ и Еврейското училище, е използвана като затвор. На входа на училището има паметна плоча, с имената на намерилите смъртта си на 1 юни 1925 г.

През 1930 г.е направена сцена, намираща се на горния етаж на сградата. Тя е с красиви рисувани декори, творение на учителя Бабанов. На нея редовно са се изнасяли пиеси, концерти, беседи с родители и преподаватели. През годините в полза на културното възпитание и развитие, в училището се монтира и радиоуредба, закупуват се музикални инструменти и дори се сформират струнен оркестър, хор и детски театър.[2] За 50 години след своето създаване – до 1956 г., във Втора прогимназия са завършили своето образование около 7000 души.

В ОУ „Гео Милев“, своето образование са завършили редица известни личности и хора на изкуството. Самата сграда на училището е паметник на културата[3]. Сградата се отличава с красиви мраморни колони, украсени с византийска мозайка, донесени от Гърция. Друг интересен детайл е паметната плоча в преддверието, на която пише:[2]

„Този красив дом на музите, който от всякъде се вижда, уважавайки себе си и Отечеството си, макар и отдалеч, основа Маразлията под името Григори Марашли.“

 

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Образование“         Портал „Образование          Портал „България“         Портал „България