Пандил Шанев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Пандил Шанев
български общественик
Роден
Починал

Пандил Г. Шанев е български общественик, трети по ред президент на централния комитет на Македонската патриотична организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пандил Шанев е роден в Горно Върбени (Екши Су), тогава в Османската империя. Участва на Третия конгрес на Македонската патриотична организация в Индианаполис през 1924 година, точно след убийството на Тодор Александров. Тогава е избран за президент на централния комитет, за секретар е избран Йордан Чкатров, за подпредседател Гел Сърбинов, за касиер на ЦК Таше Попчев и за съветник Ламбо Киселинчев. [1][2]

Пандил Шанев премества главната квартира на МПО в Индианополис, създава се и официалният ѝ орган вестник „Македонска трибуна“, организират се и много клонове на МПО в Средния Запад, щата Ню Йорк и в провинция Онтарио. По време на голямата депресия успява да обезпечи издаването на „Македонска трибуна“.

Шанев умира трагично на 26 януари 1939 година.[3][4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Митев, Трендафил, „Делото на Тодор Александров и българската емиграция в САЩ и Канада“
  2. Гребенаров, Александър. Легални и тайни организации на македонските бежанци в България (1918-1947), МНИ, София, 2006, стр.197.
  3. История на МПО - „МПО израстна при Пандил Шанев“ ((en))
  4. Македонски Алманах, издава Ц.К. на МПО, редактор Петър Ацев, издание на "The Macedonian Tribune", Indianapolis, 1940, стр.223.
Васил Ишков Президент на МПО (1924 – 1939) Коста Попов
     Портал „Македония“         Портал „Македония