Панелинион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Панелинион“
To Panellinion 1868 018.JPG
„Панелинион“,
картина на Маринос Бретос от 1868 г.
Флаг Flag of Greece.svg ВМС на Гърция
Клас и тип Параход
Производител Henderson, Англия
Живот
Поръчан 1856 г.
Изведен от
експлоатация
1916 г.
Състояние Потопен от подводница или взривен от мина
Характеристика
Клас Спомагателен кораб
Тонаж 310 т
Дължина 47,5 m
Ширина 6,6 m
Газене 3,6 m
Задвижване Парен двигател, 94 к.с.
Скорост 11 възела
Име в оригинал на гръцки: Πανελλήνιον
Въоръжение
Артилерия 2
Източник: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

„Панелинион“ (на гръцки: Πανελλήνιον) е параход, спомагателен кораб от гръцкия флот от втората половина на 19 и началото на 20 век.

Корабът оставя името си в историята на Гърция и особено на остров Крит. Параходът е построен в Англия през 1856 г., под наблюдението на гръцкия корабостроител Г. Томбазис. Поръчан е от министерството на вътрешните работи, с цел създаването на флотилия на пощенската служба на Гърция. През 1857 г. параходът е предаден на компанията „Гръцко параходство“ (на гръцки: Ελληνική Ατμοπλοΐα – Елиники Атмоплоя).

В началото на Критското въстание от 1866—1868 г. „Панелинион“ и параходът „Идра“ са мобилизирани и получават по 2 оръдия на въоръжение в корабостроителницата на остров Сирос. Параходите без забавяне са изпратени за пробив на морската блокада, установена над остров Крит от корабите на Османската империя, и доставка на доброволци, храна и оръжия в подкрепа на бунтовниците. Тъй като „Панелинион“ и „Идра“ имат малък тонаж, по-късно за пробив на блокадата, в САЩ са закупени параходите „Аркади“, „Еносис“ и „Крит“.

Капитан Н. Сахтурис
Капитан Н. Ангеликарас

„Панелинион“ извършва 9 плавания до Крит, под командването на капитаните Н. Сахтурис, Β. Οрлоф и Н. Ангеликарас. На 1 октомври 1866 г., след стоварването на брега на доброволци (под командването на майор Хараламбос Зимвракакис) и боеприпаси в залива Лутро, Сфакия, „Панелинион“ е подложен на атака от турски кораб, но успява да избяга, скъсвайки котвената верига и оставяйки котвата си.

След 12 години „Панелинион“ отново е използван по време на Критското въстание от 1878 г., предизвикано от руско-турската война. През този период параходът извършва 17 плавания до Крит, под командването на капитаните Н. Сурмелис и Н. Дривас.

По-късно „Панелинион“ е предаден на компанията „Ново параходство“ (на гръцки: Νέα Ατμοπλοΐα – Неа Атмоплоя) на остров Сирос. По време на Първата световна война, през 1916 г., параходът е взривен край остров Имброс. И до днес не е изяснено, дали параходът е торпилиран от подводница или се натъква на мина.[1][2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
  2. Большая военная и морская энциклопедия – Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια, τόμος Ν-Σ, σελ. 248