Пан Ки-мун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пан Ки-мун
반기문;潘基文

Южнокорейски политик Flag of South Korea (bordered).svg

Генерален секретар на ООН Flag of the United Nations.svg
Роден
Бан Ки-мун
13 юни 1944 г. (1944-06-13) (71 г.)
Националност Флаг на Южна Корея Южна Корея
Алма матер Национален университет „Сеул“
Харвардски университет
Професия политик,генерален секретар на ООН
Роден град Ъмсон
Повлиява Сохьон
Предшественик Кофи Ан
Съпруга Ю Сън-тек
Деца 3
Пан Ки-мун в Общомедия

Пан Ки-мун[бел 1] (на корейски: 반기문, произнася се [panɡimun] (звукови файлове), английска транскрипция: Pan Ki-moon; роден на 13 юни 1944 г. в Корея) е южнокорейски дипломат, генерален секретар на ООН от 2007 г.

Пан Ки-мун завършва международни отношения в Сеулския национален университет през 1970 г., както и публична администрация в американския университет „Харвард” през 1985 г.

Пан Ки-мун е министър на външните работи и търговията на Южна Корея в периода от януари 2004 до 1 ноември 2006. На 13 октомври 2006 Общото събрание на ООН го избира единодушно за Генерален секретар на ООН, наследявайки поста от Кофи Анан. Пан Ки-мун встъпи официално в длъжност на генерален секретар на 1 януари 2007.

Скандали[редактиране | редактиране на кода]

Още на първия ден от влизането си в длъжност, 1 януари 2007, Пан Ки-мун предизвика международен скандал. В отговор на въпрос, свързан с екзекуцията на Саддам Хюсеин, той пропусна да повтори обичайната формулировка, че ООН са против смъртното наказание. Той каза, че всяка страна сама решава този проблем.

Обединените нации наистина често пъти са доста разединени, но по определени теми все пак имат обща позиция. Например – срещу смъртното наказание. Правото на живот е вписано в Декларацията за човешките права, а международните трибунали на ООН изрично не налагат смъртни наказания.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Фамилното име е Пан (반), а личното име е Ки-мун (기문). Цялото име се изписва на корейски език по следните начини: Името на дипломата е известно с английската транскрипция Ban Ki-moon, която е източник на българското изписване Пан Ки-мун или още познат като Бан Ки Мун.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Кофи Анан Генерален секретар на ООН (1 януари 2007 – ...) ...

Шаблон:DEFAULTSORTП:Пан Ки-мун