Пан Ки-мун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пан Ки-мун
반기문;潘基文

Южнокорейски политик Flag of South Korea (bordered).svg

Генерален секретар на ООН Flag of the United Nations.svg
Роден
Бан Ки-мун
13 юни 1944 г. (1944-06-13) (72 г.)
Националност Флаг на Южна Корея Южна Корея
Алма матер Национален университет „Сеул“
Харвардски университет
Професия политик,генерален секретар на ООН
Роден град Ъмсон
Повлиява Сохьон
Предшественик Кофи Ан
Съпруга Ю Сън-тек
Деца 3
Пан Ки-мун в Общомедия

Пан Ки-мун[бел 1] (на корейски: 반기문, произнася се [panɡimun] (звукови файлове), английска транскрипция: Pan Ki-moon; роден на 13 юни 1944 г. в Южна Корея) е южнокорейски политик (външен министър) и дипломат, генерален секретар на ООН от 2007 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва „Международни отношения“ в Сеулския национален университет през 1970 г., както и „Публична администрация“ в Харвардския университет, САЩ през 1985 г.

Става посланик във Виена (за Австрия и Словения) през 1998 г. След година е избран за председател на Подготвителната комисия за бъдещата Организация на Договора за пълно прекратяване на ядрените опити.

Пан Ки-мун е министър на външните работи и търговия на Южна Корея в периода от 17 януари 2004 до 1 ноември 2006 г. На 13 октомври 2006 г. Общото събрание на ООН го избира единодушно за генерален секретар на ООН. Встъпва официално в длъжност на генерален секретар на 1 януари 2007 г., наследявайки поста от Кофи Анан.

Още на първия ден от влизането си в длъжност Пан Ки-мун предизвиква международен скандал. В отговор на въпрос, свързан с екзекуцията на Саддам Хюсеин, пропуска да повтори обичайната формулировка, че ООН е против смъртното наказание, а казва, че всяка страна сама решава този проблем.

Обединените нации наистина често пъти са доста разединени, но по определени теми все пак имат обща позиция, например срещу смъртното наказание. Правото на живот е вписано в Декларацията за човешките права, а международните трибунали на ООН изрично не налагат смъртни наказания.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Фамилното име е Пан (반), а личното име е Ки-мун (기문). Цялото име се изписва на корейски език по следните начини: Името на дипломата е известно с английската транскрипция Ban Ki-moon, която е източник на българското изписване Пан Ки-мун или още познат като Бан Ки Мун.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Кофи Анан генерален секретар на ООН (1 януари 2007 – 31 декември 2016) ...