Парк „Бранителите на Стара Загора“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бранителите на Стара Загора
Паркове в България
Паметник „Бранителите на Стара Загора“
Паметник „Бранителите на Стара Загора“
Карта
Информация
Видобществен парк
Най-близък градСтара Загора
Площ1400 дка
ЗабележителностиБранителите на Стара Загора
Изглед от монумента към площада към паметника и Стара Загора

Парк „Бранителите на Стара Загора“ (преди Чадър могила[1]) е парк в Стара Загора.[2] Разположен е в източната част на града върху площ от 1400 дка. Централно място в парка заема Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, изграден на възвишение, обградено от борова гора.

През месец септември 1875 г. това място е сборен пункт на старозагорските въстаници[3], а през Освободителната война е команден пункт на боя за Стара Загора (19 – 31 юли 1877 година).

Паркът е ежегоден театър за провеждане на Молитвата за Стара Загора (по повод боевете за защитата на града, опожаряването и избиването на гражданите му), възстановки на боевете[4] и отбелязване на 3-ти март с шествие от града до върха на паметника на 300-метров трибагреник.[5]

Мемориален комплекс[редактиране | редактиране на кода]

Централно място в парка заема висок 50-метров монумент – Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“, включен в списъка на Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Открит е на 30 юли 1977 година по случай 100-годишнината от битката при Стара Загора.

Трите последователни тераси, като мост между миналото, настоящето и бъдещето, свързват отделните композиционни части от комплекса:

  • конструкцията на развятото знаме, в чиито основи е положена костница
  • фигурите на шестима опълченци и руски офицер на вечна стража
  • площад, от който тръгват 100 стъпала, символизиращи отбелязването на един век след героичните и трагични събития на това място[6]

Източници[редактиране | редактиране на кода]