Петльов гребен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петльов гребен
Celosia argentea (Silver cockscomb) W IMG 0985.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Magnoliopsida Двусемеделни
разред: Caryophyllales
семейство: Amaranthaceae Щирови
род: Celosia Целозия
вид: C. argentea Петльов гребен
Научно наименование
Уикивидове Celosia argentea
Linnaeus, 1753 г.
Петльов гребен в Общомедия

Петльов гребен (Celosia argentea), наричан често само Целозия по името на целия род) е едногодишно градинско растение с изправено и разклонено стъбло, чиято родина са тропическите райони на Африка. На височина достига от 20 до 50 - 60 cm.

Като храна[редактиране | редактиране на кода]

Celosia argentea е широкоразпространено в северната част на Южна Америка, тропическа Африка, Карибите, Южна, Източна и Югоизточна Азия, където се отглежда като питателен зеленчук.[1][2] Тя е традиционна храна в страните от Централна и Западна Африка, и е един от водещите зеленолистни зеленчуци в Нигерия. Там е известна и като "coko yokoto", което означава – прави съпрузите дебели и щастливи.

Листата, младите стъбла и съцветия се ядат. Листата имат мека консистенция, подправят се с люти чушки, чесън, лайм и червено палмово масло и се консумират като гарнитура.

Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Вирее на горещи и ярко осветени места при температура не по-ниска от 15 градуса. През лятото поливането трябва да е обилно, като за видовете в саксии трябва да се внимава да не се задържа излишна вода в съда. Почвата може да е най-обикновена градинска или за балконски цветя. Препоръчително е да се внимава за болести като мнимата брашнеста мана.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Производството на семена при това растение може да е много висока, 200-700 kg на хектар. Един грам от тях може да съдържа 43 005 семена.

В зависимост от почвата цъфтежът може да продължи от 8 до 10 седмици.

В Китай, а и на други места, целозията се използва като декоративно растение и за направата на икебана. Поради запазването на багрите си при правилно изсушаване тя все повече навлиза в декорирането.

В народната медицина целозията се използва за лечение на глисти и тения, заболявания на кръвта, язви в устната кухина, проблеми с очите, а семената ѝ лекуват гръдни болки. Листата ѝ се използват като превръзки за циреи и рани, а сварени действат леко диуретично.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.
  1. National Research Council. Celosia. // Lost Crops of Africa: Volume II: Vegetables. Т. 2. National Academies Press, 27 октомври 2006. ISBN 978-0-309-10333-6. Посетен на 15 юли 2008.
  2. Grubben, G.J.H. & Denton, O.A. (2004) Plant Resources of Tropical Africa 2. Vegetables. PROTA Foundation, Wageningen; Backhuys, Leiden; CTA, Wageningen.