Петльов гребен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Петльов гребен
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
разред:Карамфилоцветни (Caryophyllales)
семейство:Щирови (Amaranthaceae)
род:Celosia
вид:Петльов гребен (C. argentea)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Петльов гребен в Общомедия
[ редактиране ]

Петльов гребен (Celosia argentea), наричан често само Целозия по името на целия род, е едногодишно градинско растение с изправено и разклонено стъбло, чиято родина са тропическите райони на Африка. На височина достига от 20 до 50 – 60 cm.

Като храна[редактиране | редактиране на кода]

Celosia argentea е широко разпространено в северната част на Южна Америка, тропическа Африка, Карибите, Южна, Източна и Югоизточна Азия, където се отглежда като питателен зеленчук.[2][3] Тя е традиционна храна в страните от Централна и Западна Африка, и е един от водещите зеленолистни зеленчуци в Нигерия. Там е известна и като "coko yokoto", което означава – прави съпрузите дебели и щастливи.

Листата, младите стъбла и съцветия се ядат. Листата имат мека консистенция, подправят се с люти чушки, чесън, лайм и червено палмово масло и се консумират като гарнитура.

Отглеждане[редактиране | редактиране на кода]

Вирее на горещи и ярко осветени места при температура не по-ниска от 15 градуса. През лятото поливането трябва да е обилно, като за видовете в саксии трябва да се внимава да не се задържа излишна вода в съда. Почвата може да е най-обикновена градинска или за балконски цветя. Препоръчително е да се внимава за болести като мнимата брашнеста мана.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

Производството на семена при това растение може да е много висока, 200 – 700 kg на хектар. Един грам от тях може да съдържа 43 005 семена.

В зависимост от почвата цъфтежът може да продължи от 8 до 10 седмици.

В Китай, а и на други места, целозията се използва като декоративно растение и за направата на икебана. Поради запазването на багрите си при правилно изсушаване тя все повече навлиза в декорирането сухо цвете.

В народната медицина целозията се използва за лечение на глисти и тения, заболявания на кръвта, язви в устната кухина, проблеми с очите, а семената ѝ лекуват гръдни болки. Листата ѝ се използват като превръзки за циреи и рани, а сварени действат леко диуретично.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.
  1. Celosia argentea (Linnaeus, 1753). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 4 януари 2023 г. (на английски)
  2. National Research Council. Celosia // Lost Crops of Africa: Volume II: Vegetables. Т. 2. National Academies Press, 27 октомври 2006. ISBN 978-0-309-10333-6. Посетен на 15 юли 2008.
  3. Grubben, G.J.H. & Denton, O.A. (2004) Plant Resources of Tropical Africa 2. Vegetables. PROTA Foundation, Wageningen; Backhuys, Leiden; CTA, Wageningen.