Петър Бомбов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петър Бомбов
Български политик и адвокат
Роден
Починал
?

Професия политикадвокатдипломат
Политика
Партия БКП (1940 – 1989)

Петър Иванов Бомбев е български адвокат и политик от БКП.

Биогарфия[редактиране | редактиране на кода]

Петър Бомбев е роден на 26 декември 1911 година във град Варна, в средно селско семейство. Член е на БРП (т.с.) от 1940 година. В периода 1940 – 1943 г. е помощник в Окръжния комитет на партията. През 1943 година минава на работа в Отечествения фронтовски комитет, като председател на партията. Член е на Областния комитет във Варна от 21 ноември 1944 година[1], но е освободен от там на 4 април 1958 година. На същия ден е освободен и като председател на Окръжния народен съвет във Варна. Назначен е за търговски представител на България в ГДР[2].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ф. 1Б; оп. 6; а.е. 13. Протокол № 13 от 21 ноември 1944 г. от заседание на Политбюро (ПБ) на ЦК на БРП /к/ с взети решения за: утвърждаване съставите на областните комитети на БРП /к/ и щата на служителите при ЦК. Приложени списъци с биографични данни за съставите на областните партийни комитети във Варна, Горна Джумая и София. 21 ноември 1944 г., с. 1.
  2. Ф. 1Б; оп. 6; а.е. 3603. Протокол № 118 от 4 април 1958 г. от заседание на Политбюро (ПБ) на ЦК на БКП с взети решения във връзка с: подкрепа постановлението на Върховния съвет на СССР за едностранно преустановяване опитите с ядрено оръжие и осъждане решението за въоръжаване на западногерманската армия с атомно оръжие; работата на Петър Бомбов като председател на Окръжния народен съвет – Варна; състава на българската партийно-правителствена делегация за разговори с представители на Полската народна република. Приложени: проектодекларация на Правителството на Народна република България във връзка с въоръжаване на западногерманската армия с атомно оръжие; проектодекларация на Президиума на Народното събрание във връзка с въоръжаване на западногерманската армия с атомно оръжие и др. 2 – 4 април 1958 г., с. 4.
     Портал „България“         Портал „България          Портал „Политика“         Портал „Политика