Петър Караманов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Петър Караманов
български просветен и обществен деец
Роден

Петър Караманов е български учител и общественик.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Караманов е роден в кумановското село Арбанашко, тогава в Османската империя. Работи като учител в Куманово. Заради пробългарската си дейност е преследван от чети на сръбската пропаганда в Куманово.[1] В 1904 година е отвлечен от сръбски четници и е изпратен във Враня, но успява да избяга и да се завърне в Куманово.[2] След сръбски интриги пред турските власти, като виден българин е осъден на 15 години затвор.[3]

След Младотурската революция в 1908 година става деец на Съюза на българските конституционни клубове и е избран за делегат на неговия Учредителен конгрес от Куманово.[4]

Убит е от сръбски четници.[5]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Силяновъ, Христо. Освободителнитѣ борби на Македония, том II. София, Илинденска организация, 1943. с. 312.
  2. Билярски, Цочо. Един жесток разказ на кумановския войвода Кръстю Лазаров за сръбската агресивна политика в Македония. // Сите българи заедно. Посетен на 27 декември 2018.
  3. Документи о спољној политици Краљевине Србије 1903-1914, Додатак 1 - 3. Београд, Српска академија наука и уметности, 2008. с. 492. Доцнје смо успели, а по мојoј претставци турском конзулу, да се затворе неколико бугараша, међу којима је чувени Петар Караманов учитељ у Кумановској кази, који је осуђен на 15 год. робије.
  4. Карайовов, Тома. Как се създадоха българските конституционни клубове в Турция, в: Борбите в Македония и Одринско. София, Български писател, 1981. с. 727.
  5. Силяновъ, Христо. Освободителнитѣ борби на Македония, том II. София, Илинденска организация, 1943. с. 580.
     Портал „Македония“         Портал „Македония