Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Пирин (ансамбъл))
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Пирин.

Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“
Създаване 1954 г.
Стил българска народна музика
Активност 1954 –
Уебсайт www.pirin-blgd.com

Държавен ансамбъл за народни песни и танци „Пирин“ е основан през 1954 г. в Благоевград. Ансамбълът се състои от народен хор, оркестър и танцов състав.[1] Дейността му е свързана със сценично претворяване и популяризиране на обработен фолклор от Пиринския край, но ансамбълът изпълнява народни песни и от останалата част на Македонската фолклорна област, която се намира в Гърция и Северна Македония, както и от други области на България.

Златко Коцев с първите хористки на ансамбъл „Пирин“, Петрич, 1954 г.

Ръководител на ансамбъла при създаването му е диригентът на хора Златко Коцев. Първи диригент на оркестъра е Александър Кокарешков, а ръководител на танцовия състав е Божидар Янев. От 1956 г. главен художествен ръководител и диригент на хора е Кирил Стефанов. Той стабилизира ансамбъла и го изгражда му като самостоятелна формация.[2] В началото на дейността си ансамбъл „Пирин“ се ръководи от опита на Държавния ансамбъл за народни песни и танци в София. Принос на ансамбъла в сценичното претворяване на фолклора е обединяването на отделните номера от програмата в цялостен спектакъл. Непрекъснато обогатява репертоара си. Сътрудници за дейността му са композиторите Ст. Кънев, Николай Кауфман, Красимир Кюркчийски, Коста Колев, Н. Стойков; хореографите Кирил Дженев, М. Кутев, Д. П. Димитров и др.

Художествените търсения на хореографите Кирил Харалампиев, Костадин Руйчев, Т. Бекирски, на диригента на оркестъра Ст. Стоянов, на сценографа Васил Докев са насочени към съчетаване на съвременната тема с традиционното народно изкуство.

Ансамбълът при ръководството на проф. Кирил Стефанов осъществява над 6000 концертни изяви в над 55 страни по всички континенти на света. Публиката надвишава 6 милиона зрители и слушатели. Над 100 издания са отбелязали художествените изяви на ансамбъла.

Към 1967 година има общо 60 народни певици, инструменталисти и танцьори.

Репертоарът на хора включва десетки акапелни песни и песни в съпровод на оркестър.[1]

През 2012 година получава Награда „Нестинарка“ на Международния фолклорен фестивал в Бургас.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Държавен ансамбъл за македонски народни песни и танци – Благоевград, статия в „Енциклопедия на българската музикална култура“, издание на БАН, с. 234, С., 1967,
  2. Енциклопедия „България“, т. 5, с. 233.
  3. Международен фолклорен фестивал | Община Бургас. // www.burgas.bg. Посетен на 6 април 2021.
     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „Музика“         Портал „Музика          Портал „Македония“         Портал „Македония          Портал „България“         Портал „България