Плаваща работилница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Плаваща работилница от проекта 304.

Плаваща работилница (съкратено – плавработилница, абревиатура – ПР[1]) – спомагателен плавателен съд, предназначен за ремонт на кораби и съдове, техните оръжия и технически средства в райони, отдалечени от основните пунктове на базиране. Плаващите работилници са оборудвани с необходимото струговъчно оборудване, подемни устройства, заваръчни агрегати и т.н., а също имат и квалифициран личен състав. Като правило, плавработилниците са с водоизместимост от 4000 до 20 000 t, скорост до 18 възела и отбранително въоръжение.

Руски императорски флот[редактиране | редактиране на кода]

До 1917 г. такива кораби има в състава на Руския императорски флот[1].

ВМС на СССР[редактиране | редактиране на кода]

Отчитайки дореволюционния опит, а също така опита на ВМС на САЩ по време на Втората световна война в Тихия океан, ръководството на ВМС на СССР взема решение за строителството на серия плаващи работилници. В края на 1950-те – началото на 1960-те години са построени две серии плавработилници от проектите 725 (предназначени за обслужване само на надводни кораби) и проекта 725А – за обслужване на подводници. Всичко по проектите 725 и 725А са построени 5 съда[1].

Най-масовите плавработилници във ВМС на СССР са съдовете „полска“ постройка от различни проекти. Сътрудничеството между СССР и Полша в строителството на спомагателни съдове на този подклас, започва от построяването на първата плавработилница от проекта В-30, създадена на базата на въглищо-рудовоз. Шестте кораби на този проект са оценени като недостатъчно сполучливи и в началото на 1960-те години част тях са преоборудвани на плавбази и плаващи казарми, а в 1970-те г. болшинството от тях са отписани от флота и предадени за скрап[1].

Най-сполучливи и масови плаващи работилници „полска“ постройка са плавработилниците от проектите 300, 301, 303 и 304. тяхното строителство продължава от 1963 до края на 1980-те години в Щетинската корабостроителница в Полша. Всичко са построени над 40 единици[1].

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Военно-морской словарь. М., 1990, 511 с.. ISBN 5-203-00174-X. с. 315.
  • Кузин В. П., Никольский В. И.. Военно-Морской флот СССР 1945 – 1991. СПб., 1996, 653 с..
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Плавучая мастерская“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.