Пламен Петков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Пламен Петков.

Пламен Петков
български журналист
Роден

Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Пламен Петков е български журналист, режисьор и сценарист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 17 ноември 1970 г. Завършва магистратура по „Психология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, и магистратура по „Медия и визуални изкуства“ в колежа „Емерсън“ в Бостън, САЩ. Бивш преподавател по PR и реклама в Нов български университет[1], след което работи в университета „Харвард“, Кеймбридж, САЩ[2].

Работил е като журналист във в. „Демокрация“, като икономически журналист в bTV – от 2000 до 2007 г. е продуцент на икономическото предаване „Бизнесът“, но става популярен с 10-серийния документален филм „Българите“, в който изминава с автомобил 30 000 километра в търсене на прародината на българите[1] – от България до Сибир, Алтай, Тяншан и Памир, до границите с Монголия, Китай и Северен Афганистан. През март 2007 г. филмът е издаден и разпрострен в голям тираж заедно с всекидневния вестник „Стандарт“.[3]

Журналистът е отличен с наградата „Дядо Йоцо“ за поредицата „Българите“, излъчена в рубриката „bTV Документите“. Призът му е връчен за проявено родолюбие и утвърждаване на българщината[4].

Пламен Петков е първият носител на специална награда, учредена от бившия кмет на община Видин Иван Ценов, която се връчва за индивидуален принос в съхраняването и утвърждаването на българската идентичност[5].

Сред най-известните му публикации са репортажите от гражданската война в бивша Югославия[1]. Бил е кореспондент в Израел и Украйна.

През 2007 г. създава продуцентската компания, която се занимава основно с производство на филми[1].

Петков е автор и на филма „Подмяната 10-и“, който разказва за първите 15 години от българския преход. „Подмяната 10-и“ е отличен с български и международни награди, сред които „Специалната награда на журито“ на Международния филмов фестивал „Балфест“ – 2005[6].

Други известни филми на същия автор са: „Наводненията“, „Тайните на Втората световна“, „Прозорец към Индия“, „Гробницата на Бастет“, „Приказки от старо време“ и др. Автор е и на книгата „Българите“, която е в топ-10 на най-търсените книги в България през 2007 и 2008 г.[7]

Пламен Петков създава неофициално продължение на поредицата „Българите“. Новият филм „Освободителите на България“ е двусериен и е представен премиерно по Нова телевизия на 6 септември 2008 г. Във връзка с годишнината от Освобождението на България от османско владичество през 2009 г. български общности организират премиери на „Освободителите на България“ в Париж, Ню Йорк, Бостън, Атланта, Сан Диего и други градове в Европа и Америка.[8] Филмът популяризира дейността на американския журналист Януариус Макгахан, който прави известни на западната общественост турските зверства срещу българското население при потушаването на Априлското въстание.[9] Издадена е и книга „Освободителите на България“, в която авторът допълнително разкрива премълчавани или малко известни факти от времето на въстанието и последвалата Руско-турска война[10].

Пламен Петков е автор и на книгата „Българите преди България“, издадена от Издателство „Труд“ през 2012 г.[11] „Българите преди България“ е посветена на величествената съдба на прабългарите преди основаването на Аспарухова България през 681 г. В нея са събрани древни текстове, които разказват за техните бит, култура, обичаи и нрави. Съдържа непоказвани дотогава снимки и илюстрации за времето, когато се е раждал българският народ.

Изданието е посветено на професора по археология Рашо Рашев, който е един от най-видните изследователи на прабългарите.

През 2016 г. Пламен Петков създава документалния филм „49,172“. Филмът е мащабен българо-американски документален проект, който разказва невероятната история за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. За да създаде филма, екипът е издирил и интервюирал оцелели свидетели от онези събития на три континента, както и непоказвани дотогава кадри и документи от уникални архиви, включително „Шоа“ на Стивън Спилбърг в Лос Анджелис, музея на Холокоста – Яд Вашем в Йерусалим, частни и държавни архиви в САЩ, Израел и България.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. а б в г Сайтът на КК "Труд“ за Пламен Петков. // Посетен на 2 януари 2008. (мъртъв линк)
 2. „Meet the Staff“, сайт на Харвардския университет.
 3. „Опашки по тъмно за „Българите“, в. „Стандарт“, бр. 5100, 21 март 2007 г.
 4. Журналист на bTV получи наградата „Дядо Йоцо“ за родолюбие. // actualno.com, 14 май 2007. Посетен на 17 май 2007.
 5. И Община Видин отличи Пламен Петков за поредицата „Българите“. // Посетен на 2 януари 2007. (мъртъв линк)
 6. Сайтът на „Балфест“ – 2005. // 2005. Посетен на 14 ноември 2007.
 7. Оля Стоянова. „Българите“. // Dnevnik.bg. Посетен на 9 септември 2017.
 8. „THE LIBERATORS OF BULGARIA“, Bulgarian-American Center Madara.
 9. Donna S. Walker, „The Liberators of Bulgaria“, Bulgarian-American Center Madara, 30 март 2008.
 10. „Освободителите на България“ – исторически разкрития по НОВА Архив на оригинала от 2008-10-26 в Wayback Machine., Slusham.com, посетен на 24.10.2008.
 11. „Българите преди България“, сайт на издателство „Труд“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]