Планинска тундра

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Туристи пресичат хребета Франкония в Уайт Маунтинс (Ню Хемпшир), голяма част от които планини са в алпийската зона
Алпийска тундра във Венецуелските Анди

Планинската тундра (също алпийска тундра, високопланинска тундра) е вид екосистема или биом, който не съдържа дървета поради голямата си надморска височина и свързания с това суров климат. С приближаването на географската ширина до полюсите праговата надморска височина на алпийската тундра намалява, докато достигне морското равнище и алпийската тундра се слива с полярната тундра.

Голямата надморска височина създава неблагоприятен климат: твърде студено и ветровито е, за да поддържа растежа на дърветата. Алпийската тундра преминава в субалпийски гори под границата на горите; Нискорастящите гори, намиращи се в екотона на горската тундра, са известни като krummholz (на руски криволесье) – вид гора, характеризираща се с ниски (до 10 m) извити (и понякога усукани като спирала) дървета и храсти, често със стелещи се по земята клони. С нарастване на надморската височина тундрата завършва на снежната линия, където снегът и ледът се задържат през цялото лято.

Алпийската тундра се среща в планините по целия свят. Флората на високопланинската тундра се характеризира с ниски, близки до земята храсти. Студеният климат на високата тундра се дължи на адиабатното охлаждане на въздуха и е подобен на полярния климат.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]