Плевун

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Плевун
Общи данни
Население 123 (ГРАО, 2015-03-15)*
Землище 27,19 km²
Надм. височина 342 m
Пощ. код 6593
Тел. код 03664
МПС код Х
ЕКАТТЕ 55748
Администрация
Държава България
Област Хасково
Община
   - кмет
Ивайловград
Диана Овчарова
(ГЕРБ)

Пелевун е село в Южна България. То се намира в община Ивайловград, област Хасково.

География[редактиране | редактиране на кода]

Селото е сгушено между последните ридове на Източните Родопи, в подножието на връх "Св. Илия", наричан от местните "Бърчинката". Като цяло е ориентирано с изложение юг-югоизток. Релефът е предимно ниско-планински, доста насечен от множеството рекички и дерета. Климатът е умерен с изразено средиземноморско влияние. Често явление през зимата и лятото са силните поривисти североизточни и югоизточни ветрове, поради отвореността на селото в тази посока. В землището са изградени множество малки микроязовири като по-големи от тях са "Ляската", "Спукатината" и "Върбината".

История[редактиране | редактиране на кода]

Действителното име на селото е Пелевун. То е второто по големина село в община Ивайловград. Названието е от гръцки произход и означава "Стара гора"; селището е много старо, ярка черта върху облика му са оставили гръцките жители, като и до днес са запазени множество стари къщи от този период.

В началото на ХVII век Пелевун е рударско средище, част от вакъфа на дъщерята на султан Селим II, Шах султан.[1]

В северозападния край на селото съществува запазено гръцко гробище. Заселено е с българи, потомци на бежанци от Източна Тракия и малоазианци. Населението на селото е християнско. Църквата "Св.Св.Пантелеймон и Елена" е една от най-големите в общината и е с историческо значение.

По време на Руско-турската освободителна война именно от нея Капитан Петко войвода само с няколко души от четата си стреля и избива главатарите на обсадилия селището башибозук и така спасява населението на селото от жестоко клане.

На връх "Св. Илия" над селото има малък параклис.

[IMG]http://img826.imageshack.us/img826/5503/p6060580.jpg[/IMG]

Културни и природни забележителности[редактиране | редактиране на кода]

На няколко километра от селото се намират останките от старинната крепост „Лютица“, която местните жители наричат "Калето". В близост до селото/местност "Чаирите"/има останки от тракийски долмен, обявен за археологически паметник на културата с национално значение. В признателност на Капитан Петко войвода, пред църквата е изграден величествен паметник в негова чест, станал като емблема на селото. В центъра на селото в сградата на старото училище има постоянна музейна сбирка (носии, предмети от бита, исторически сведения). На близкия връх Черни рид е изграден паметник-костница, посветен на загиналите от войните местни жители. Оттук е и най-бързият достъп до защитената местност „Меандрите на Бяла река“, отличаваща се с уникална флора и фауна, местообитание на единствения за страната черен лешояд.

Редовни събития[редактиране | редактиране на кода]

Други[редактиране | редактиране на кода]

На 4км. от селото е изградена първата в страната площадка за изхранване на Черен лешояд /Картал/ - застрашен от изчезване вид, с помощта на Зелени Балкани и доброволци. Основният поминък на местното население е селското стопанство, предимно животновъдство и тютюнопроизводство. Традиционно се отглежда и сусам, от който се произвежда Сусамов тахан /използва се и като лечебно средство при стомашни язви и гастрити/. Работна сила има заета и в добива на облицовъчни камъни /гнайс и мрамор/ от открити кариери /"Пелевунски камък"/.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Грозданова, Елена и Стефан Андреев. Бежанци на родна земя, в: Контрасти и конфликти „зад кадър“ в българското общество през XV-XVIII век, София 2003, с. 406-407.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]