Поздрав с юмруци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Поздрав с юмруци
Скейтбордисти се поздравяват с юмруци по време на пандемията Covid-19

Поздравът с юмруци (известен също като „братски юмрук“[1] или „мощно пет“[2]) е жест, подобен по значение на ръкостискане или дай пет. Лекият удар юмрук в юмрук между двама души също може да бъде символ на уважение или одобрение, както и на приятелство помежду им. Поздравът може да бъде последван от различни други жестове с ръце и тяло (като незабавно отваряне на дланта и разпръскване на пръстите за „удари с експлозии“). Обикновено се използва в спорта като форма на празнуване със съотборници и с противникови играчи в началото или в края на мача. Поздравите с юмруци често се дават като форма на приятелско поздравление.

Пандемията от COVID-19 прави поздрава с юмруци обичаен поздрав, тъй като ръкостискането се избягва, като средство да се забави разпространението на вируса.[3]

Определение[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнение на поздрава с юмруци

Поздравът с юмруци е жест, при който двама души удрят юмруци един в друг (като поздрав или израз на празнуване).[4]

Жестът се изпълнява, когато двама участници потупват предната част на юмруците си една в друга. Юмруците на участника могат да бъдат вертикално ориентирани (перпендикулярни на земята) или хоризонтално ориентирани. За разлика от стандартното ръкостискане, което обикновено се извършва само с дясната ръка на всеки участник, ударът с юмрук може да се извърши, като участниците използват и двете ръце.

Вижте още[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Bennett, Steven J. 365 Rules of the New World. Bloomington, Indiana, Balboa Press, 2015. ISBN 9781504325851. Посетен на March 16, 2019.
  2. Stephey, M.J. (June 5, 2008). "A Brief History of the Fist Bump". Time magazine. Retrieved June 8, 2008.
  3. Reynolds, Tim. 2020: A year where the fist-bump became mainstream greeting // Houston Chronicle. December 30, 2020. Архивиран от оригинала на December 31, 2020. Посетен на January 1, 2021.
  4. fist bump | a gesture in which two people bump their fists together voluntarily (as in greeting or celebration) // Посетен на 2015-04-29.