Помело

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Помело
Citrus maxima0.jpg
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiosperms)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Малвиди (malvids)
разред:Сапиндоцветни (Sapindales)
семейство:Седефчеви (Rutaceae)
триб:Citreae
род:Цитрус (Citrus)
вид:Помело (C. maxima)
Научно наименование
Merr., 1917
Синоними
  • Citrus grandis Hassk., 1842
  • Aurantium maximum Burm., 1755
Помело в Общомедия
[ редактиране ]

Помело (Citrus maxima) е цитрусово дърво, което дава най-големите цитрусови плодове. Произхожда от Азия и се отглежда от почти 4000 години.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Pomelo fruit.jpg

Плодовете му са кръгли, леко сплеснати, с дебела кора, която е светлозелена при неузрелите и жълта при зрелите плодове. Плодовете са с диаметър между 10 и 30 cm и могат да тежат 1 – 2 кг. На вкус са кисели и доста горчиви. Поради горчивината си дълго време са били консумирани само в Индонезия. Преди десетина години са създадени нови сортове (от няколко години те вече дават реколта), които не са толкова сочни, но са по-сладки и намират добър прием на западния пазар. От 2006 г. се внасят и в България. Култивираните сортове са с аромат, сходен с този на грейпфрута, но без горчиво-нагарчащата му жилка във вкуса. По тази причина често ги наричат „Меден грейпфрут“.

Чистото тегло на плода (без кората) е около 70%. Вътрешността на плода е куха. Ципите, подобно на грейпфрута са доста дебели. Има ясно разграничени парченца, както е при другите цитруси. Кората му е доста горчива, но за разлика от нея плодът е доста сладък и вкусен.

Разпространение и качества[редактиране | редактиране на кода]

В Китай са отглеждали помело още преди Христа, но от няколко години има стройно изградена държавна програма за употребата на плода, за който се твърди, че е спасител на китайския народ от всякакви заболявания и абсолютен гарант за добро здраве. Организират съревнования на трудовите колективи по скоростно ядене на помело. Дори при епидемията от птичи грип се е препоръчвало като противодействие чай с помело. За Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие.

Консумация[редактиране | редактиране на кода]

Изчистването на плода и приготвянето му в подходящ за консумиране вид не е лесна задача. Но има няколко правила, чрез които отделянето на кората и ципите може да се направи успешно. За повече информация вижте този клип.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Citrus maxima (Merr., 1917). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 24 декември 2021 г. (на английски)