Помело

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Помело
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Малвиди (malvids)
разред:Сапиндоцветни (Sapindales)
семейство:Седефчеви (Rutaceae)
триб:Citreae
род:Цитрус (Citrus)
вид:Помело (C. maxima)
Научно наименование
Merr., 1917
Синоними
  • Citrus grandis Hassk., 1842
  • Aurantium maximum Burm., 1755
Помело в Общомедия
[ редактиране ]

Помело (Citrus maxima) е цитрусово дърво, което дава най-големите цитрусови плодове. Произхожда от Азия, където се отглежда приблизително от началото на II хил. пр.н.е.

За Нова година китайците си подаряват плода като символ на благоденствие и благополучие.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Плодовете му са кръгли, леко сплеснати, с дебела кора, която е светлозелена при неузрелите и жълта при зрелите плодове. Плодовете са с диаметър между 10 и 30 cm и могат да тежат 1 – 2 кг. На вкус са кисели и доста горчиви. Поради горчивината си дълго време са били консумирани само в Индонезия. Някои по-нови сортове не са толкова сочни, но са по-сладки и намират добър прием на западния пазар. От 2006 г. се внасят и в България. Култивираните сортове са с аромат, сходен с този на грейпфрута, но без горчиво-нагарчащата му жилка във вкуса. По тази причина често ги наричат „Меден грейпфрут“ (описван така сладък като мед).

Чистото тегло на плода (без кората) е около 70%. Вътрешността на плода е куха. Ципите, подобно на грейпфрута са доста дебели. Има ясно разграничени парченца, както е при другите цитруси. Кората му е доста горчива, но за разлика от нея плодът е доста сладък и вкусен.

Разпространение и качества[редактиране | редактиране на кода]

В Китай отглеждането на помело има над 2-хилядолетна история и тази традиция намира отражение и в държавната политика, в сферата на здравеопазването. Стройно изградена държавна програма за употребата на плода го предписва за всеобща употреба, като абсолютен гарант за добро здраве, наричайки го дори „спасител на китайския народ от всякакви заболявания“. Организират се съревнования на трудовите колективи (екипи) по скоростно ядене на помело (как става приготвянето му за консумация се вижда в този клип). Също така, плодът е смятан за основен фактор за преодоляването на епидемията от птичи грип (рецептата съдържа чай с помело).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Citrus maxima (Merr., 1917). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)