Понте Векио (Ивреа)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Понте Векио
Ponte Vecchio
Основни данни
Предназначениепътен мост, пешеходен мост
ПресичаДора Балтеа
МестоположениеИвреа, Пиемонт, Италия
Технически данни
Обща дължина38 m
Ширина7,10 m (на транзит)
Височина28 m (централна арка)
Максимален товар5000 – 6000 тона
Експлоатация
Дневен трафик4000
Карта
Карта
Местоположение
Понте Векио (Ивреа) в Общомедия

Пòнте Вèкио, букв. Стар мост (на италиански: Ponte Vecchio; на пиемонтски: Pont Vej) е най-старият мост в град Ивреa, Пиемонт, Северна Италия. Построен е на река Дора Балтеа и първата му конструкция датира от римско време.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предполага се, че мостът е построен през римско време, където коритото на Дора Балтеа е било по-тясно. Всъщност по време на много проучвания и разкопки, извършени от археолози, са открити римски тухли, доказателство за съществуването на мост от 1 век пр. н. е. В допълнителна подкрепа на хипотезата са очевидните прилики в дизайна между Понте Векио и други мостове от римски произход, разположени нагоре по течението на Дора Балтеа във Вале д'Аоста. По това време мостът е имал само две асиметрични арки на 180°, събиращи се в един стълб, застопорен върху скалата отдолу.

През следващите векове мостът продължава да представлява задължителен проход за онези, които трябва да пресекат реката и да влязат в Ивреа, като по този начин продължава да изпълнява много важна стратегическа функция. Различните наводнения на реката водят на няколко пъти до неговото пропадане и възстановяване. Счита се, че в един момент аркадите са били направени от дърво, въпреки че е разумно да се предположи, че той вече е бил направено от камък и тухли до края на 17 век: това всъщност е изобразено в Theatrum Statuum Sabaudiae от 1669 г. От друга страна изображение от няколко години по-късно, което, потвърждавайки същите характеристики на моста, дори предполага, че той може да е бил покрит.

Понте Векио на дърворезба от 1890 г.

Мостът е разрушен по време на френската обсада от 1707 г., за да позволи защитата на града. Eдва през 1716 г. Виктор Амадей II Савойски го възстановява, като в същото време разширява коритото на реката, за да позволи по-голямо оттичане на вода в случай на наводнения. Въпреки това ограничената му ширина, само 4 метра, е причината за разширението, поръчано от Карл Феликс Савойски през 1830 г.: в предишното състояние всъщност е невъзможно да се позволи лесен транзит в и извън Ивреа, по това време в икономически възход. Завършената работа обаче не е достатъчна, така че през 1860 г. е открит недалеч втори мост, наречен Новият мост.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Мостът е изграден от камък и тухли и има три кръгли арки. Табела, поставена на парапета срещу течението, отбелязва реконструкцията му от херцог Виктор Амадей II Савойски.

CANAPITIVM PONTEM

ROMANORVM OPVS, BELLO DIRVTVM

VICTOR AMEDEVS SICILIAE REX

REDDITA PACE

EXCISIS VTRIMQVE RVPIBVS

AMPLIOREM RESTITVEBAT

ANNO MDCCXVI

</img>

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ponte Vecchio (Ivrea) в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​