Понтийска култура

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Понтийска култура
Pontos Kültürü
АвторЙомер Асан
Първо издание1996 г.
Турция
Оригинален езиктурски

Понтийска култура (в оригинал: Pontos Kültürü) е антропологична книга от 1996 г. на турския автор Йомер Асан за гръцките мюсюлмани от вилает Трабзон.

Книгата представя етнографията в родното село на Йомер Асан - Чорук (Τσορούκ, с официално име „Еренкьой“) в околия Оф. Тя съдържа богата колекция от разкази за местни легенди и традиции. Също така книгата представлява изследване на Понтика и нейния диалект. Авторът твърди в предговора си, че „книгата не достига културата на Понтос, а се доближава до нея“. В своята цялост книгата е и полемичен текст срещу основните националистически течения на фолклора и историографията, които са доминиращи в Турция.

През януари 2002 г., след излъчване на телевизионна програма по турската телевизия ATV книгата се превръща в център на противоречията. Автора на книгата е обвинен в предателство от националистическите кръгове в Турция, и е заплашен от поддръжници на Партията на националното действие. Книгата е забранена в същия месец поради присъда на Съда за държавна сигурност в Истанбул. Йомер Асан е обвинен в нарушаване на Закона за борба с тероризма чрез „пропагандиране на сепаратизма“.[1] В крайна сметка авторът, книгата и издателят са оправдани през 2003 г.[2]

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Йомер Асан, Понтийска култура (Pontos Kültürü), Белге Яйънларъ на Рагип Зараколу, 1996. второ издание, 2000 (ISBN 975-344-220-3).
  • --, Ο Πολιτισμóς του Πóντου, Kyriakidis Publishers, Солун, 1997. (превод от посоченото по-горе)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Pontos Kültürü kitabına bölücülük davası“ // bianet.org, 4 май 2002. Посетен на 3 май 2017. (на турски)
  2. „Acquittal for Omer Asan and Fikret Baskaya“ // archive.org, 17 октомври 2003. Архивиран от оригинала на 2004-11-14. Посетен на 3 май 2017. (на английски)