Портал:Гърция/Гърция-география

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Историко-географски области
Историко-географски области в Гърция.
Историко-географски области в Гърция.
  Тракия: В Гърция е разположена югозападната част на областта, наречена Западна Тракия (или Беломорска Тракия). Обхваща територията на областните единици от Източна Македония и ТракияЕврос, Ксанти и Родопи.
  Македония: В Гърция е разположена южната част на областта, наречена Егейска Македония. Обхваща територията на административните области – Западна и Централна Македония; областните единици от Източна Македония и ТракияДрама, Кавала и Тасос.
  Епир: В Гърция е разположена южната част на областта, наречена Южен Епир. Обхваща територията на административната област Епир.
  Тесалия: Областта е разположена централната част на Гърция. Обхваща територията на административната област Тесалия.
  Континентална Гърция: Областта е разположена централната част на Гърция, известна още като Същинска Гърция. Обхваща територията на административните области – Атика и Централна Гърция; областната единица от Западна ГърцияЕтолоакарнания.
  Пелопонес: Областта е разположена югозападната част на Гърция. Обхваща територията на полуостров Пелопонес, в него влиза административната област – Пелопонес; областните единици от Западна ГърцияАхая и Илия.
  Крит: Областта е разположена южната част на Гърция. Обхваща територията на административната област Крит.
  Йонийски острови: Областта е разположена западната част на Гърция. Обхваща територията на административната област Йонийски острови.
  Егейски острови: Областта е разположена югоизточната част на Гърция. Обхваща територията на административните области – Северен и Южен Егей.