Портал:Съветски съюз/Репресии

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Депортация на население в периода 1930–1931 г.
Депортация на население в периода 1930–1931 г.

През цялата история на Съветския съюз милиони хора стават жертва на политическите репресии, които са инструмент на държавната власт след преврата на болшевиките (наречен Октомврийска революция) през 1917 г. Те са най-много при управлението на Йосиф Сталин (известни като „Сталински репресии“), продължават да се прилагат по време на „размразяването“ при управлението на Никита Хрушчов, последвано от засилващо се преследване на съветски дисиденти по време на периода известен като „брежневска стагнация“ и не престават да съществуват дори при перестройката на Михаил Горбачов. Наследство на политическата репресия все още оказва влияние върху живота на съвременна Русия и останалите бивши съветски републики.

Засегнати райони по време на гладомора.
Засегнати райони по време на гладомора.

В периода 1932–1933 г. е предизвикан масов глад, наречен „гладомор“, засягащ най-много Съветска Украйна. Смятан е за една от най-тежките национални катастрофи в украинската история, като жертвите по различни оценки са няколко милиона души. Гладът е предизвикан умишлено от политиката на съветското правителство.

В периода от 1930 до 1952 г. е извършена насилствена депортация на население, под ръководството на съветския лидер Йосиф Сталин и изпълнена от служителя на НКВДЛаврентий Берия. Принудително изселени са ок. 6 млн. души, от тях 1,8 милиона кулаци са депортирани през 1930–31 г., 1,0 милиона селяни и етнически малцинства през 1932–39 г. През 1940–52 г. са депортирани около 3,5 милиона етнически малцинства, сред тях компактни групи кримски татари, чеченци и ингуши.

Лагери на ГУЛАГ в Съветския съюз през 1923–1961 г.
Лагери на ГУЛАГ в Съветския съюз през 1923–1961 г.

В края на 1930-те години с цел да укрепи и централизира властта и да премахне всяка възможна вътрешна съпротива, Йосиф Сталин провежда кампания от политически репресии и гонения, наречена – голяма чистка, наричан още „съветски холокост“ и „ежовщина“. В периода от 1923 до 1961 г. съществува Главно управление на наказателните лагери (ГУЛАГ) в които преминават ок. 18 млн. души, депортирани от различни части на страната, според официални данни броят на загиналите в тях е ок. 1,6 млн. души.