Портрет на семейството на Франческо І

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Портрет на семейството на Франческо І
Famiglia di Francesco I.jpg
Джузепе Камарано
Година 1820 г.
Техника маслени бои върху платно]]
Размери 313 × 397 cm
Изложена Музей Каподимонте, Неапол, Италия
Портрет на семейството на Франческо І в Общомедия

„Портрет на семейството на Франческо І“ (на италиански: „Ritratto della famiglia di Francesco I“) е картина на италианския художник Джузепе Камарано, рисувана през 1820 г., използвана техника маслени бои върху платно (397 х 313 см), изложена в зала 37 на Музей Каподимонте, Неапол.

История[редактиране | редактиране на кода]

При избухването на въстанието на републиканците в Неапол през 1799 г., крал Феардинанд IV (от 1816 г. Фердинанд I на Двете Сицили) напуска града и заминава за Сицилия с цялото си семейство. Много скоро в Неапол е върната монархията и 1801 г. Фердинанд IV се завръща в града, но сина му Франческо I остава в Сицилия, за да се върне в Неапол на 2 юли 1820 г. След завръщането си в града, Франческо I посвещава картината на шестдесетия рожден ден на баща си, вече Фердинанд I на Двете Сицилии, чиято изработка поверява на Джузепе Камарано. Платното първоначално през 1823 г. е било поставено в двореца Портичи, а през 1830 г. е преместена в двореца на Каподимонте. С Обединението на Италия (17 март 1861 г.), творбата на Джузепе Камарано отново е преместена, този път в кралския дворец Казерта, за да бъде върната по–късно в Неапол в Кралския апартамент на Музей Каподимонте.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Платното, като че ли е почти на границата между гротеска и карикатура, чието сравнение с изложения в близост Портрет на семейството на Фердинанд IV от Анжелика Кауфман се оказва безмилостно. В картината са изобразени членовете на семейството на Франческо І. Супругата му Мария Изабела е изобразена с принцесите Мария Каролина, Мария Антония, Луиза Карлота, Мария Кристина. Виждаме и принцеса Мария Амалия, която придържана от баща ѝ Франческо I, коронова с корона от цветя един бюст, докато принц Фердинанд има намерение да напише името на дядо си, на колоната под бюста, както и принцовете Карлос и Леополд в близост до баща им. Тук не са изобразени децата на Франческо I, от първия му брак с Мария Клементина – Лорена. Представянето на скулптурата е в чест на известния по същото време Антонио Канова. На заден план се забелязват гледка към гора, част от Неаполитанския залив и Везувий, това показва мястото, където е рисуван портрета, а именно в парка на двореца в Каподимонте (в наши дни Музей Каподимонте).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ritratto della famiglia di Francesco I“ в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.