Професионална гимназия по електротехника и електроника

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Професионална гимназия по електротехника и електроника“ Пловдив е създадена през 1962 г. под името „ТЕТ Ленин“, като е била един от двата най-елитни техникума на територията и околностите на града. По-късно става професионална гимназия.

В нея се подготвят монтьори и техници в областта на електротехническата промишленост, електронната промишленост и информационните технологии.

В техникума през първата година бяха приети 5 паралелки 1 курс със следните специалности: силнотокова ел.промишленост, електрическо обзавеждане на промишлените предприятия, ел.мрежи и централи, производство на ел.апарати, слаботокова ел.промишленост.

Учебната 1964/65 г. започна за техникума при нова обстановка. По решение на ОПС-"Просвета" през същата година към него се преместиха електро-специалностите на вечерния и задочен отдел на вечерен механотехникум „Циолковски“.

През учебната 1965/66 г. се дипломира първият випуск – 122 електротехници. 33% от дипломираните бяха с отличен успех. 50% с много добър и 18% с добър.

На националната изложба за ТНТМ през 1972 г. един от експонатите на Техникума получи най-високото отличие – „Златна звезда“. Ръководители на разработката бяха Бечо Бечев и инж. Цоло Ценов.

През 1974 г. Министерският съвет награди колектива на ТЕТ „Ленин“ за високи постижения, с диплом и пет значки, връчени на инж. М. Увалиев, Г. Донов, инж. Жак Асса, Л. Сеизова и Г. Димитрова. На 5.03.1978 г. се проведе окръжната спартакиада по спортна гимнастика. Отборът на ТЕТ „Ленин“ се класира на 1-во място и стана окръжен шампион за 1977/78 г.

Приемането става след 7-ми клас с приемен изпит по „Математика“ и „Български език“ или след „8-ми“ клас без приемен изпит, но със възможен избор само от 2 специалности.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]