Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“
Информация
Седалище Благоевград, България
Основаване 1949
Директор Ася Бояджиева
Учители около 68
Ученици около 900
Навигация
Сайт pgiblg.com/default.aspx

Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ в Благоевград, България е едно от най-желаните училища в града и областта.

Гимназията има дългогодишен опит и утвърдени традиции в обучението на професионални кадри от областта на икономиката, финансите, банковото, застрахователното и осигурителното дело, счетоводството и контрола, предприемачеството и мениджмънтта.

В гимназията се обучават ученици от осми до дванадесети клас, а за придобиване на професионална квалификация по съответната специалност е въведен тринадесети клас (по желание).

Адрес[редактиране | редактиране на кода]

  • Благоевград, 2700
  • комплекс „Ален Мак“
  • електронна поща: pgi-blg@mbox.contact.bg

История[редактиране | редактиране на кода]

  • 1949 г. – откриване на училището като Търговска гимназия и по-късно в Техникум по икономика.
  • 2003 г. – преименува се в Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“.

Има дати и събития, които се помнят от поколенията. Такъв е и денят, в който нашето училище отваря за пръв път врати за своите възпитаници с благородната идея да изпълни със светлина техните умове и сърца.

Проходило през 1949 година като „Търговска гимназия“ за младите хора от Благоев­градски и част от Кюстендилски окръг, училището бързо добива притегателна сила. Амбицията на първите директори – Саша Маркова, Иванка Стоева и Любен Станчев, младостта и желанието на учителите да докажат себе си чрез своите ученици, възрожденският дух и взиска­телност са истинско предизвика­телство за младото поколение и от най-далечните краища на Пиринско и Родопите. И това е обяснимо. Макар и професионално по облик, училището дава отлична подготовка не само по специалните, но и по общообразователните предмети. Доказател­ство за това са лекарите, инженерите, математиците, биоло­зите, музикантите, и физиците, получи­ли средното си образование в Техникум по икономика. Високото качество на подготовка, съдържа­телната същност на възпитателната работа, строгият ред и дисциплина са само част от характери­стиката на нашето училище – черти, които градят авторитета и ролята му в духовният живот на Благоевград в продължение на дълги години.

Започнало с четири паралелки като Търговска гимназия, впоследствие преименувано в Техникум по икономика, а от 15.05.2003 г. в Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“, училището днес наброява 34 паралелки, работещи по 10 професии. Това го прави най-голямото и с най-дълго­годишна история професионално учебно заведение на територията на Благоевградска област.

Ако през миналите години Гимназията набира авторитет и влияние сред обществеността, то през последните девет години, този авторитет се затвърдява от широкия спектър специалности, по които в момента се обучават учениците и призовите места, които заемат в общински и национал­­ни първенства – както академични, така и спортни. Основание за самочувствие е въвеждането на специалности с 6-годишен срок на обучение и разширено изучаване на английски и немски езици: „Банково дело“, „Застрахователно и осигурително дело“, „Икономика и мениджмънт“ и „Митни­­ческа и данъчна администрация“ – сигурно доказателство за умението да се адаптираме към новите реалности на пазарната икономика и европейските стандарти за професионално образование.

В своето развитие Гимназията се утвърди като професионален и духовен център, благода­рение усилията на поколения учители, всеотдайно работели и работещи за формиране на подрастващите. Благоприятен фактор е и срещата на две поколения педагози – основатели на техникума и млади бивши възпитаници, желаещи да въплътят в дела своите познания.

Дълги години, крачка по крачка, общоучилищният колектив вървеше по пътя на успеха. По­ко­­ле­ние след поколение, хиляди възпитаници преминаваха като ято през класните стаи, усвояваха знания и отлитаха, за да ги приложат на практика в живота. Но и в над половинвековното си съществуване, гимназията по икономика си остава млада – именно с младостта на своите възпита­ници, и богата – с техните многобройни дела, плод на знания, стремежи и мечти.

Днес Професионалната гимназия по икономика е училище от висока класа, престижно и предпо­чи­тано от много млади хора. Да си завършил гимназията и сега е привилегия, повод за открита гордост, мерило за трайни знания и умения, стимул за духовна и практическа съзидателна дейност.

Интелектуалният заряд в училището е наследен и от неговия патрон Иван Илиев – високо нравствена личност, родолюбец и отличен адвокат, чийто хуманизъм носят в себе си работещите в Гимназията и нейните възпитаници.

Материална база[редактиране | редактиране на кода]

Гимназията се разполага в обширна сграда. Обзаведени са кабинети по общообразователните и специалните дисциплини. Разработена е библиотека и физкултурен салон.

Прием 2015/2016[редактиране | редактиране на кода]

Прием след седми клас[редактиране | редактиране на кода]

  • Специалност „Банково дело“ с интензивно изучаване на английски език.
  • Специалност „Оперативно счетоводство“ с интензивно изучаване на английски език.
  • Специалност „Икономическа информатика“ с интензивно изучаване на английски език.
  • Специалност „Икономика и мениджмънт“ с интензивно изучаване на английски език.

Приемът е с конкурсни изпити по математика и български език и литература.

Прием след осми клас[редактиране | редактиране на кода]

Специалност „Бизнес администрация“ и интензивно изучаване на английски език.

Приемът е по документи.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония