Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“
Информация
СедалищеБлагоевградБългария
Основаване1949
Видпрофесионална гимназия
ДиректорАся Бояджиева
Учителиоколо 68
Ученициоколо 900
Финансиранедържавно
Навигация
Карта Местоположение в Благоевград
Адресж.к. „Ален мак“, ул. „Борис Ангелушев“
Сайтpgiblg.com/default.aspx

Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ е професионална гимназия в Благоевград, България, специализирана в областта на икономиката и финансите.[1] Патрон на училището е революционерът Иван Илиев.

В гимназията се обучават ученици от осми до дванадесети клас, като засилено се изучават икономика, финанси, банково, застрахователно и осигурително дело, счетоводство и финансов кнотрол, предприемачество и мениджмънт. За придобиване на професионална квалификация по съответната специалност е въведен тринадесети клас (по желание).

История[редактиране | редактиране на кода]

Училището е основано през 1949 г.[2] като „Търговска гимназия“ за удовлетворяване на потребностите от икономическо образование на младите хора от Благоев­градски и част от Кюстендилски окръг. Първите директори на гимназията са Саша Маркова, Иванка Стоева и Любен Станчев.

Гимназията стартира с четири паралелки. Впоследствие се преименува в Техникум по икономика, а от 15.05.2003 г. в Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“.

Към 2021 г. училището днес има 34 паралелки, подготвящи ученици по 10 професии. Това го прави най-голямото и най-старо професионално учебно заведение на територията на Благоевградска област.

Ученици от гимназията често се включват в тематични състезания по икономика, счетоводство и банково дело.[3][4][5] От 2016 г. ПГИ „Иван Илиев“ е съорганизатор (съвместно с Американския университет) на Национално състезание за икономисти на английски език.[6][7]

Материална база[редактиране | редактиране на кода]

Гимназията се разполага в обширна сграда. Обзаведени са кабинети по общообразователните и специалните дисциплини. Разработена е библиотека и физкултурен салон.

Учебни планове[редактиране | редактиране на кода]

Типовите учебни планове за ученици, приети след 2017 г.,[8] включват:

  • Специалност „Банково дело“ с интензивно изучаване на чужд език.
  • Специалност „Икономика и мениджмънт“ с интензивно изучаване на чужд език.
  • Специалност „Икономическа информатика“ с интензивно изучаване на чужд език.
  • Специалност „Оперативно счетоводство“ с интензивно изучаване на чужд език.
  • Специалност „Бизнес администрация“ с интензивно изучаване на чужд език.

Приемът е с конкурсни изпити по математика и български език и литература.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Данни за Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ // Регистър на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, МОН. Посетен на 1 ноември 2021.[неработеща препратка]
  2. Александрова, Елизабет. 70 години ПГИ „Иван Илиев“ Благоевград // БНР. 26 септември 2019. Посетен на 1 ноември 2021.
  3. Постижения на ученици от професионалните гимназии от област Благоевград в IX-тата ПАНОРАМА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБРАЗОВАНИЕ 20 – 22 април 2017 година, гр. Пловдив // Официален сайт на РУО Благоевград. Посетен на 1 ноември 2021.
  4. ХХI международен панаир на учебните предприятия „ТФ ФЕСТ 2018г.” // Официален сайт на РУО Благоевград. Архивиран от оригинала на 2021-11-01. Посетен на 1 ноември 2021.
  5. Пето национално състезание по банкиране, финансиране и бюджетиране под надслов „Бизнес проект и бизнес кредит“ // Официален сайт на РУО Благоевград. Посетен на 1 ноември 2021.
  6. Национално състезание за икономисти на английски език 2016/2017 година // Официален сайт на РУО Благоевград. Посетен на 1 ноември 2021.
  7. За четвърта поредна година в Благоевград се проведе Националното състезание за икономисти на английски език, 2019 г. // Официален сайт на РУО Благоевград. Архивиран от оригинала на 2021-11-01. Посетен на 1 ноември 2021.
  8. Специалности // Официален сайт на ПГИ „Иван Илиев“. Посетен на 1 ноември 2021.