Професионална техническа гимназия „Джон Атанасов“, Кюстендил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Професионална
техническа гимназия
„Джон Атанасов“
Jhon Atanasov Technical High school
Информация
СедалищеКюстендил
България
Основаване2000
Видпрофесионална гимназия
ДиректорРумяна Анева
Финансиранедържавно
ПатронДжон Атанасов
Карта Местоположение в Кюстендил
Адресул. „Кокиче“ № 7

Професионална техническа гимназия „Джон Атанасов e средно училище в гр.Кюстендил, основано през 2000 година. В него се обучават ученици от осми до дванадесети клас. Училището е с държавно финансиране. Намира се на ул. „Кокиче“ № 7.

История[редактиране | редактиране на кода]

Професионална техническа гимназия „Джон Атанасов“ е основана през месец юли 2000 г. чрез обединението на два техникума – Техникум по електроника, електротехника и машиностроене и Техникум по строителство. Тя е първата професионална гимназия в регион Кюстендил, за подготовка на специалисти в областта на електрониката, електроенергетиката, компютърната и микропроцесорната техника.

История на Техникум по електроника, електротехника и машиностроене (1962 – 2000)

Училището е открито на 16 септември 1962 г., като Професионално техническо училище „Александър Попов“ с три паралелки. Училището подготвя кадри за машиностроенето и електротехниката. От 1975 г. се открива паралелка техникум с 4-годишен курс на обучение. От 1979 – 80 г. е СПТУ.[1]

История на Техникум по индустриализирано строителство (1960 – 2000)

Училището е открито през 1960 г. като Професионално техническо училище по сградостроителство „Христо Ботев“, настанено в училището в с. Лозно. Започва с тримесечни курсове, след това с едногодишен курс на обучение, на третата година курсът става двугодишен. От учебната 1972/73 г. училището става със срок на обучение три години. През 1975 г. се премества в нова учебна сграда в Кюстендил и става техникум с три паралелки. Училището подготвя кадри за машиностроенето и електротехниката. От 1975 г. се открива паралелка техникум със 2-годишен курс на обучение. От 1979 – 80 г. се прекратява съществуването на ПТУ и паралелката техникум. Училището става СПТУ.[2]

Материална база[редактиране | редактиране на кода]

Училището разполага с 19 класни стаи, от тях: 4 компютърни кабинета, 1 кабинет по силни токове, 2 кабинета по слаби токове, 2 кабинета по газова техника, 2 кабинета по математика, 1 кабинет по биология, 1 кабинет по история, 2 кабинета по български език и литература, 2 кабинета по чужди езици; Фитнес зала, тенис корт, футболно игрище, волейболно игрище, баскетболно игрище; както и 12 работилници и лаборатории за професионалното обучение: 2 работилници по компютърна техника и технологии, 3 работилници по слаби токове, 2 работилници по газова техника, 1 работилница по силни токове, 1 лаборатория по силни токове, 1 работилница по шлосерство, 1 работилница по стругарство, 1 работилница по заваряване.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедичен речник Кюстендил (А-Я). София, Общински народен съвет, Регионален център по култура. Издателство на Българската академия на науките, 1988. ISBN 954-90993-1-8. с. 19.
  2. Енциклопедичен речник Кюстендил (А-Я). София, Общински народен съвет, Регионален център по култура. Издателство на Българската академия на науките, 1988. ISBN 954-90993-1-8. с. 683.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]