Пьотър Филатов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пьотър Филатов
съветски генерал
Званиегенерал-лейтенант
Години на служба1914 – 1941
Служи на Руска империя
(1914 – 1917)
СССР
Командвания13-а армия
Битки/войниПърва световна война,
Втора световна война
НаградиОрден „Червено знаме“ и др.
ОбразованиеВоенна академия „Фрунзе“

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
14 юли 1941 г. (47 г.)
ПогребанНоводевическо гробище, Хамовники, Русия

Пьотър Миха̀йлович Фила̀тов (на руски: Пётр Миха̀йлович Фила̀тов) e руски офицер и съветски военачалник, генерал-лейтенант, участник в Първата и Втората световна война.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Пьотр Михайлович е роден на 18 август 1893 г., в Ржев, Тверска губерния.

В руската армия е от 1914 г. През Първата световна война изминава пътя от редник до командир на рота. През 1917 г. завършва Душетското училище за прапоршчици.

В РККА е от 1918 г. и участва в Гражданската война. Завършва висши военно-академични курсове на Червената армия (1922) и курсове за усъвършенстване на висшия команден състав (1928). В междувоенния период последователно заема длъжностите: командир на 26-а стрелкова дивизия, от 1927 г. – началник на Владивостокското пехотно училище, от 1936 г. – командир на 27-а стрелкова дивизия, от 1937 г. – командир на 15-и стрелкови корпус. През май 1941 г. е назначен за командващ 13-а армия от Западния особен военен окръг.

През Великата отечествена война 13-а армия на генерал-лейтенант Филатов води тежки отбранителни боеве на минското направление. След обкръжаването на Минск той успява да съхрани боеспособността на армията и да изведе по-голямата част от нея на нова отбранителна линия Борисов – Смолевичи – река Птич. На 8 юли в района на Могильов, по време на нападение на германската авиация, Филатов е тежко ранен и евакуиран в московска болница.

Пьотър Михайлович Филатов умира от получените рани на 17 юли 1941 г. в Москва и е погребан в Новодевичето гробище.

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Великая Отечественная. Командармы. Военный биографический словарь“. Москва. Жуковский: Кучково поле. 2005 г.
    ISBN 5-86090-113-5
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Филатов, Пётр Михайлович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​