Рамон Сайдин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Рамон Сайдин
Ramón Zaydín
2-ри министър-председател на Куба
Мандат16 август 1942 – 16 март 1944
Президент
Фулхенсио Батиста
ПредшественикКарлос Саладригас Саяс
НаследникАнселмо Алиегро
Лична информация
Роден
1895 г.
Починал
1968 г. (73 г.)
СъпругаМария Антония Диаго
Полит. партияЛиберална партия на Куба
ОбразованиеУниверситет в Хавана
Професияюрист

Рамон Сайдин Маркес Стърлинг (на испански: Ramón Zaydín y Márquez Sterling) е кубински политик. Той е втори министър-председател на Куба от 1942 г. до 1944 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва право в университета в Хавана и работи като адвокат и нотариус.

От 1920 до 1926 г. е депутат в Камарата на представителите от Либералната партия.[1] Първоначално е привърженик на преизбирането на Херардо Мачадо за президент на Куба, но след това се противопоставя на промяната на конституцията от 1901 г. и в крайна сметка се оказва в редиците на опозицията през 1930 г.

Ръководи вестник El Pais и е избран за сенатор и лидер на Партията на републиканското действие на Мигел Мариано Гомес (1936 г.). Той е делегат на Конституционното събрание от 1940 г. и е един от авторите на новия Основен закон. Избран е за председател на Камарата на представителите.

Между 1942 и 1944 г. е министър-председател на Куба.

През 1944 г. е кандидат за вицепрезидент от Демократическата социалистическа коалиция, но претърпява поражение на изборите. През 1948 г. е избран за сенатор от либерално-демократическата коалиция Камагуей.

Бивш професор в Юридическия факултет на университета в Хавана.

Противопоставя се на държавния преврат от 10 март 1952 г. на Фулхенсио Батиста и подава жалба за противоконституционност в Съда за конституционни и социални гаранции.

Принуден да емигрира в Испания, където прекарва остатъка от живота си.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Representantes, Cuba Congreso Cámara de. Compendio legislativo, 1902 a 1950 // 5 May 2019.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Сайдин, Рамон“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​