Резолюция 1970 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 1970
Дата 26 февруари 2011 г.
Заседание 6491
Код S/RES/1970 (2011) (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 15Symbol neutral vote.svg 0Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Мир и сигурност в Африка
Резултат Приета

Съветът за сигурност в състав от 2011 г.:

постоянни членове
Китайска народна република Франция Великобритания Съединени американски щати Русия
непостоянни членове
  • Босна и Херцеговина Бразилия Колумбия Германия Габон
  • Индия Ливан Нигерия Португалия Република Южна Африка
Libya (orthographic projection).svg
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 1970 на Съвета за сигурност на ООН е приета единодушно на 26 февруари 2011 г. по повод систематичното нарушаване на човешките права в Либийската арабска джамахирия. Резолюцията въвежда санкции срещу режима на Муамар Кадафи, които включват замразяване на финансови активи на семейство Кадафи и други висши функционери на режима, въвеждане на оръжейно ембарго и сезиране на Международния наказателен съд за евентуални престъпления срещу човечеството, извършени от либийските власти при опитите им да потушат антиправителствените демонстрации в страната, започнали през февруари 2011 г. Проектът за текст на резолюцията е изготвен и внесен за разглеждане в Съвета за сигурност на 25 февруари 2011 от три постоянни членки на Съвета – Великобритания, Франция и САЩ.

Резолюция 1970 задължава страните – членки на световната организация, да замразят без отлагане всички активи, други финансови авоари и икономически ресурси, които се намират на тяхна територия и които се притежават или контролират, директно или индиректно, от лица или органи, изброени в резолюцията.

Реозлюцията въвежда забрана за пътуване в чужбина на Муамар Кадафи, на други висши представители на неговата администрация, на някои членове на семейство Кадафи и други техни роднини.

Според текста на резолюцията всички държави членки трябва незабавно да предприемат необходимите мерки, за да прекратят директните и непреките доставки, продажби и прехвърляне към Либийската арабска джамахирия от или през тяхна територия, или от техни граждани, или чрез морски съдове под техен флаг, или чрез самолети, на военно въоръжение и други подобни материали, включително оръжия и амуниции в съответствие с клаузите на резолюцията, отнасящи се до въвеждането на оръжейно ембарго над Либийската страна. Клаузите на резолюцията забраняват на Либия да изнася подобни материали от територията си и задължава държавите членки да не допускат техни граждани да придобиват такива материали от Джамахирията.

Чрез Резолюция 1970 Съветът за сигурност изразява и дълбоко съжаление за грубите систематични нарушения на човешките права, включително репресиите срещу мирни демонстранти, изразява тревога поради смъртта на цивилни и отхвърля еднозначно подстрекателствата към враждебност и насилие срещу населението, отправяни от най-високо равнище в либийското правителство[1]. В Резолюция 1970 членовете на Съвета за сигурност заявяват, че те считат, че широко прилаганите и систематични атаки срещу цивилното население, които понастоящем се случват в Либийската арабска джамахирия, могат да се считат за престъпление срещу човечеството. В тази връзка Съветът призовава Либийската страна да си сътрудничи с Международния наказателен съд във връзка със започнатото от него разследване на събитията в страната след 15 февруари 2011 г., като в същото време признават, че Либия не е страна по Римския статут, с който е създаден Международният съд.

Съветът за сигурност настоява за незабавно прекратяване на насилието и призовава за постъпки към удовлетворяване на законните искания на населението. Съветът призовава либийските власти да осигурят безопасността на всички чужди граждани и тяхното имущество и да подпомогнат онези от тях, които искат да напуснат страната.

Резолюция 1970 също призовава Либия да осигури свободен достъп до територията си на хуманитарни и медицински доставки, на хуманитарни организации и работници и настоява за незабавно вдигане на ограниченията за медиите.

Резолюция 1970 е приета единодушно на закрито заседание на Съвета за сигурност след ожесточени спорове между неговите членове. Най-оспорвани се оказват клаузите на Резолюцията, които се отнасят до сезирането на Международния съд в Хага, срещу което първоначално се обявява Китайската народна република.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]