Резолюция 84 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Small Flag of the United Nations ZP.svg
ООН Съвет за сигурност
Резолюция 84
Дата 7 юли 1950 г.
Заседание 476
Код S/1588 (Документ)
Вот Symbol support vote.svg 7Symbol neutral vote.svg 3Symbol oppose vote.svg 0
Предмет Протест срещу агресията над Република Корея
Резултат приета

Съветът за сигурност в състав от 1950 г.:

постоянни членове
 ROC  FRA  GBR  USA  SUN
непостоянни членове
Korean Peninsula.jpg
Корейският полуостров
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 84 на Съвета за сигурност на ООН е приета с мнозинство на 7 юли 1950 г. по повод военната агресия на Северна Корея над Република Корея, започнала на 25 юни 1950 г.

Като припомня, че е обявил действията на Северна Корея за нарушение на мира и е призовал страните членки да окажат помощ на Република Корея, с Резолюция 84 Съветът за сигурност приветства страните членки и народите на ООН, които са изразили пълна подкрепа за Резолюция 82 и Резолюция 83, приети, за да се окаже подкрепа на Република Корея в борбата ѝ да отблъсне севернокорейското нападение и да възстанови мира и сигурността. Подчертавайки, че страни - членки на ООН, са отправили към организацията предложения за изпращане на военна подкрепа на южнокорейското правителство, Съветът за сигурност приканва тези страни, които са решили да изпратят свои военни части и друга помощ на Южна Корея, да поставят тези свои военни сили под единното командване на Съединените американски щати. В тази връзка резолюцията призовава САЩ да назначат главнокомандващ на тези сили. Резолюцията упълномощава главнокомандващия да използва по своя преценка знамето на ООН в операциите срещу въоръжените сили на Северна Корея, наред със знамената на различните държави членки, участващи в операциите срещу Северна Корея.

Резолюция 84 е приета с мнозинство от 7 гласа „за“, като представителите на Индия, Египет и Югославия се въздържат, а постоянният представител на Съветския съюз, който има право на вето, не присъства на заседанието в знак на протест срещу факта, че Република Китай заема постоянно място в Съвета за сигурност вместо Народна република Китай.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 84

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]