Референдум за независимост на Иракски Кюрдистан (2017)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Референдумът за независимост на Иракски Кюрдистан през 2017 г. се провежда на 25 септември.

Резултатите показват, че 92,73 процента от участвалите се обявяват за независимост[1].

Бюлетин[редактиране | редактиране на кода]

Бюлетинът при гласуването е на кюрдски, арабски, турски и сирийски език. В него е поставен въпросът: „Искате ли районът на Кюрдистан и районите с кюрди извън администрацията на региона да станат независима държава?“

Иракски Кюрдистан[редактиране | редактиране на кода]

През юни 2017 г. основните политически партии в Иракски Кюрдистан взимат решение да проведат референдум за независимост[2]. Планирано е да се проведе във всичките 3 области на Кюрдския автономен район (наричан Иракски Кюрдистан), както и в съседни области с кюрдско население, за които регионалното правителство на Кюрдския автономен район и централното правителство на Ирак[3].

Международни реакции[редактиране | редактиране на кода]

За[редактиране | редактиране на кода]

Страни, чиито правителства се обявяват за провеждане на референдума:

 • Флаг на Израел Израел: През септември 2017 г. министър-председателят Бенямин Нетаняху заявява, че подкрепя опита на кюрдите да създадат собствена държава по законен начин.

Против[редактиране | редактиране на кода]

Страни, чиито правителства се обявяват против провеждане на референдума:

 • Флаг на Ирак Ирак: В изявление от април 2017 г. премиерът на Ирак Хайдер ал Абади коментира, че уважава правото на референдум за независимост на кюрдите, но не счита момента за подходящ за провеждането му[2]. На 12 септември 2017 г. парламентът на Ирак гласува, че провеждането на референдума е незаконно[5]. На 18 септември 2017 г. Върховният съд на Ирак издава заповед за спиране на организирането на референдума[6].
 • Флаг на Иран Иран: На 10 юни 2017 г. говорителят на външното министерство на Иран Бахрам Гасеми заявява, че „принципната позиция на Иран е да подкрепя териториалната цялост на Ирак“.
 • Флаг на САЩ САЩ: На 22 септември 2017 г. президентът Доналд Тръмп при среща с президента на Турция заявява, че не подкрепя референдума за независимост[7].
 • Флаг на Турция Турция: На 22 септември 2017 г. Съветът за национална сигурност на Турция се събира на 3-часово заседание, председателствано от президента Реджеп Ердоган, във връзка с планирания референдум. На следващия ден парламентът на Турция се събира на извънредно заседание, за да удължи мандата на въоръжените сили за военна намеса в Ирак при необходимост.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

 1. Резултати от референдума. // rudaw.net. Посетен на 26 септември 2017. (на български)
 2. а б „Кюрдите в Ирак ще гласуват на референдум за независимост през септември“. // capital.bg, 9 юни 2017. Посетен на 24 септември 2017. (на български)
 3. „Kurdistan 24: Иракски Кюрдистан ще проведе референдум за независимост на 25 септември“. // focus-news.net, 7 юни 2017. Посетен на 23 септември 2017. (на български)
 4. „Гутериш се обяви срещу произвеждането на референдум за независимост на Иракски Кюрдистан“. // bta.bg, 18 септември 2017. Посетен на 23 септември 2017. (на български)
 5. „Reuters: Парламентът на Ирак обяви провеждането на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан за нелегално“. // focus-news.net, 12 септември 2017. Посетен на 23 септември 2017. (на български)
 6. „Върховният съд на Ирак отмени референдума за независимост на Иракски Кюрдистан“. // news.bg, 18 септември 2017. Посетен на 23 септември 2017. (на български)
 7. „Тръмп и Ердоган отхвърлиха референдума за независимост на Иракски Кюрдистан“. // news.bg, 22 септември 2017. Посетен на 23 септември 2017. (на български)
     Портал „Политика“         Портал „Политика          Портал „Кюрдистан“         Портал „Кюрдистан