Ричард Елиът Фридман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Ричард Елиът Фридман (на английски: Richard Elliott Friedman) е библеист и професор по хебраистика в религиозния департамент на факултетета по древни източни езици и култури към Университета на Джорджия.

Преди да премине в университета на Джорджия е професор по хебраистика, древноизточни езици и литература в Калифорнийския университет в Сан Диего от 1984 до 2006 г. Фридман започва изследванията си по ориенталистика в Харвардския университет през 1978 г., а проучването си по староеврейските текстове на Библията през 1974 г. Води еврейска теологична семинария от 1971 г., а преди да оглави семинарията чете сходен тематичен курс в Университета в Маями през 1968 г.

Лаурет на редица награди и отличия за приносите си в областта на Библеистиката, включително и от Американския съвет на научните общества за сътрудничеството си. Бил е гостуващ професор в университетите в Кеймбридж и Оксфорд, като е и старши научен сътрудник към "Американските училища за източни изследвания в Ерусалим". Участва в разкопките и археологическите проучвания на Йерусалим от времето на Давид по проекта "Библейски Йерусалим".

Става известен с проучването си "Кой е написал Библията?", което представлява описание на документалната хипотеза, допълнена с някои негови виждания и схващания за компилацията под формата на кодификация на текстовете на Петокнижието. Книгата е отличена от критиката и наградена със стипендия за нейната достъпност и помирителен тон в диалога и опита за помирение между юдаизма и християнството след Втората световна война. Първото й издание излиза в Ню Йорк през 1987 г., в навечерието на падането на Берлинската стена.

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Richard Elliott Friedman“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.